Οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς την Άγκυρα, προκειμένου να προχωρήσει στην υιοθέτηση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ βρίσκονται στην Τουρκία προκειμένου να πείσουν το καθεστώς Ερντογάν να αλλάξει στάση στο ουκρανικό.

Αντιπροσωπεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Ρόσενμπεργκ – η οποία είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δράσεων και οικονομικών εγκλημάτων – είχε απαφές με την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας και επιχειρηματίες στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Οι επαφές ξεκίνησαν τη Δευτέρα και συνεχίζονται και σήμερα Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, μέσω του προέδρου Ερντογάν, επιχειρεί να να παρουσιαστεί σε ρόλο διαμεσολαβητή στο ουκρανικό, προκειμένου να ενισχύσει το διεθνές προφίλ της. Η Άγκυρα δεν έχει μέχρι στιγμής ακολουθήσει τη λογική της επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, που από την πρώτη στιγμή ακολούθησαν ΗΠΑ και ΕΕ.

Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει συναντηθεί τέσσερις φορές το τελευταίο τετράμηνο με τον Ρώσο ομόλογό του Β. Πούτιν. Οι δύο πλευρές προωθούν μάλιστα την μετατροπή της Τουρκίας σε ενεργειακό hub που θα προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.