Και τώρα, ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας; Η Λιζ Τρας παραιτήθηκε και οι Τόρηδες καλούνται να εκλέξουν από τις τάξεις τους τον νέο πρωθυπουργό, ενώ η αντιπολίτευση ζητά σύσσωμη γενικές εκλογές.

 Μένοντας στο σενάριο της ανάδειξης του νέου πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, από τις τάξεις των Τόρηδων, είναι πολλοί αυτοί που εμφανίζονται -ήδη στα πρώτα λεπτά μετά την παραίτηση Τρας- ως διεκδικητές του πρωθυπουργικού θώκου.

 Ο Τζέρεμι Χαντ έχει ήδη αποκλείσει τον εαυτό του από την κούρσα της διαδοχής, ωστόσο υπάρχουν άλλοι βουλευτές των Τόρηδων που φαίνεται να περιμένουν στα παρασκήνια για την θέση του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

 Σύμφωνα με το Sky News o φιναλίστ για την ηγεσία των Τόρις Rishi Sunak και πρώην ΥΠΟΙΚ έχει δηλώσει ότι είναι «πολύ, πολύ έτοιμος για τη δουλειά».

 Η επικεφαλής των Κοινοτήτων Penny Mordaunt έχει επίσης «καταστήσει σαφές στις δημόσιες εμφανίσεις της ότι είναι έτοιμη για τη θέση».

 Και η Suella Braverman -η οποία παραιτήθηκε χθες από υπουργός Εσωτερικών- άσκησε έντονη κριτική στην Τρας κατά την παραίτησή της, σε μια κίνηση που πολλοί ερμηνεύουν ως κίνηση έκφρασης επιθυμίας να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού.

 Το ερώτημα τώρα είναι, όπως σημειώνει το Sky News, ποιος θα κάνει πίσω και ποιος θα επιβιώσει σε μια έντονη, αναμέτρηση διάρκειας μιας εβδομάδας για την ηγεσία.

 Ηδη ο Gaurdian γράφει ότι θα παραμείνουν εκτός της κούρσας διαδοχής ο Tom Tugendhat και ο Michael Gove.

 Ενδιαφέρον ωστόσο έχει και το σχόλιο του Peter Walker του Guardian ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους βουλευτές των Συντηρητικών να συσπειρωθούν γύρω από έναν νέο ηγέτη που θα αντικαταστήσει την Λιζ Τρας.

 Μια πιο μετριοπαθής επιλογή θα έχει ως αποτέλεσμα την έκρηξη της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος και ένας νέος ηγέτες επίσης από τη δεξιά πτέρυγας θα διακινδύνευε να προκληθεί νέο χάος στις αγορές.