Συνεχίζει την προκλητική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα η Τουρκία, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της οποίας, εσχάτως, το «έριξαν» και στην ειρωνία , κάνοντας ένα… διάλειμμα από τις ευθείες απειλές.

Η τελευταία δήλωση, που αφορά στην Ελλάδα, φυσικά, έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, μιλώντας σε φοιτητές το Σάββατο, σε εκδήλωση του Επιχειρηματικού και Ανθρωπιστικού Πανεπιστημίου, είπε χαρακτηριστικά: «Για να κατανοήσουμε τον παράλογο φόβο της Ελλάδας για τους Τούρκους, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε λίγο από κλινική ψυχολογία».

Ο Ανδρέας Ρομπόπουλος ανέφερε: «Η Τουρκία προσπαθεί να παρουσιάσει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δημιοργεί την κρίση» και τόνισε ότι το κλίμα στην Τουρκία αλλάζει και γίνεται τελείως προεκλογικό.

Τα πρωτοσέλιδα της Τουρκίας αναφέρουν σήμερα:

Μιλλιγιέτ: «Τελευταία διασταύρωση για τα F-16»

Μιλλί Γκαζέτε: «Στροφή στους ελληνοκύπριους στο νησί»

Ο Νίκος Σπανός , ναύαρχος ε.α. υπογράμμισε σχετκά με τη πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών: «Σίγουρα όσο πλησιάζουν οι εκλογές η Τουρκία θα κλιμακώσει τις απειλές και σε επίπεδο πεδίου».

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με τον υπόλοιπο διεθνή χώρο ο ναύαρχος ε.α. εξήγησε ότι οι διεθνείς σχέσεις έχουν συγκρουσιακή φύση και όχι τόσο φιλικές και με τάσεις συμφιλίωσης.

Η στάση αυτή έχει σαν αποτελέσμα ο πρόεδρος της τουρκίας γαι να πετυχαίνει τους σκοπούς του να απειλεί.

Ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σχολίασε σχετικά: «Οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι πολύ σημαντικοί για αποφυγή ατυχήματος ή ένας εσφαλμένος υπολογισμός».

Και συνέχισε σχολιάζοντας την ρητορική της Τουρκίας: «Έχουν κατεβάσει στροφές σε επίπεδο ρητορικής και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Τουρκίας στοχεύουν στην συσπείρωση του κοινού».