Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
sebnem
Διεθνή

Τουρκία: Συνελήφθη η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου - Είχε ζητήσει έρευνα για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων εναντίον Κούρδων

Τι συνέβη με την Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί

Συνελήφθη στην Τουρκία η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, μία εβδομάδα μετά τη δήλωσή της ότι πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό στο Ιράκ , εναντίον των Κούρδων του PKK.

Η Φιντζαντζί συνελήφθη στις 26/10/2022, κατηγορούμενη ότι έκανε προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας και ζήτησε την αντικατάσταση της Φιντζαντζί στα καθήκοντά της.

Κατηγορίες για προσφυγή σε χημικά όπλα, που διατυπώθηκαν από φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης και μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης, είχαν εμφανιστεί την περασμένη εβδομάδα και οι Κούρδοι μαχητές είχαν διανείμει ένα κατάλογο με 17 ονόματα και φωτογραφίες προσώπων που εμφανίζονταν ως «μάρτυρες» που είχαν σκοτωθεί με τοξικά αέρια στο βόρειο Ιράκ.

«Ανεξάρτητη έρευνα»

Η Φιντζαντζί είχε δηλώσει από την πλευρά της πως «είδε και εξέτασε τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» των φερόμενων θυμάτων χημικών όπλων. Επικαλούμενη την πιθανή χρήση «τοξικών αερίων», η γιατρός είχε ζητήσει να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθεί η ευθύνη των κρατών που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα όπλα», τα οποία είναι απαγορευμένα στο πεδίο της μάχης, είχε υπενθυμίσει.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας είχε ανακοινώσει στη συνέχεια πως αρχίζει έρευνα σε βάρος της Φιντζαντζί. Απαντώντας σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, η Φιντζαντζί είχε δηλώσει πως είχε ζητήσει απλώς να πραγματοποιηθεί μια «αποτελεσματική έρευνα». «Αντί γι’ αυτό, άρχισαν έρευνα σε βάρος μου. Το γεγονός αυτό δεν προξενεί έκπληξη. Μέσω εμού, εκφοβίζουν την κοινωνία», είχε πει.