Παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ανεβάσει κατά τρία χρόνια, και συγκεκριμένα στα 65, την ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία, με αποτέλεσμα οι νεότερες γενιές να εργάζονται περισσότερο.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, ημέρα Τετάρτη, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ο Μακρόν είπε ότι οι αλλαγές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον επόμενο χρόνο.

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να το κάνουμε αν είμαστε διαυγείς. Εφόσον ζούμε περισσότερο, πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης για την εξασφάλιση πλήρους σύνταξης θα αυξηθεί σταδιακά από τα 62 σήμερα στα 65 έτη έως το 2031.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν δήλωσε «ανοικτός» σε διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα για την ηλικία συνταξιοδότησης και την πιθανότητα τροποποιήσεων.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν για άτομα που εργάστηκαν αρκετά, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ εκείνοι που δεν πληρούν τα κριτήρια, όπως πολλές γυναίκες που διακόπτουν την καριέρα τους για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, πρέπει να εργάζονται μέχρι τα 67. Όλοι οι Γάλλοι εργαζόμενοι λαμβάνουν κρατική σύνταξη, το ύψος της οποίας θα ήταν υποχρεωμένη να μειώσει η κυβέρνηση σε περίπτωση μη εφαρμογής αυτών των αλλαγών, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τα σχόλια του Μακρόν έρχονται μετά την απώλεια τον περασμένο Ιούνιο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από την κεντρώα συμμαχία του, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολη για την κυβέρνησή του την ψήφιση νόμων στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και τα συνδικάτα αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Ο Μακρόν έτεινε έμμεσα χείρα συνεργασίας σε βουλευτές των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών για την ψήφιση εσωτερικών μεταρρυθμίσεων στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών αλλαγών. Προ ημερών η κυβέρνησή του επέζησε τριών προτάσεων μομφής, που κατέθεσαν βουλευτές της αριστεράς και της ακροδεξιάς με αφορμή την απόφαση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν να παρακάμψει την κοινοβουλευτική διαδικασία για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023.

Μια προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είχε πυροδοτήσει πανεθνικές απεργίες και διαδηλώσεις στα τέλη του 2019 κατά την πρώτη θητεία του Μακρόν. Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει τότε να αναστείλει τη συζήτηση εν μέσω της πανδημίας COVID-19.