Μια γυναίκα από το Εδιμβούργο προειδοποιήθηκε ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο 20.000 λιρών αν δεν αλλάξει το χρώμα της εξώπορτας της.

Η Miranda Dickson, 48 ετών, από την περιοχή New Town, χαρακτήρισε τους κανόνες του συμβουλίου «ξεπερασμένους».

Είναι μητέρα δύο παιδιών, κληρονόμησε το σπίτι της το 2019 και χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρώσει την ανακαίνισή του. Ως τελική πινελιά, αποφάσισε να βάψει την πόρτα του σπιτιού σε απαλή ροζ απόχρωση.

Η Dickson δήλωσε ότι η πόρτα προσελκύει συχνά την προσοχή των περαστικών, με πολλούς χρήστες του Instagam να σταματούν για να ποζάρουν μπροστά της τραβώντας φωτογραφίες.

Ωστόσο, το Συμβούλιο της πόλης του Εδιμβούργου, μετά από καταγγελία που έλαβε, εξέφρασε αντιρρήσεις για το χρώμα και απαίτησε από την Dickson να την ξαναβάψει λευκή.

Εάν η Dickson δεν συμμορφωθεί, πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόστιμο ύψους 2.000 λιρών. Επιπλέον, υπάρχει το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί για παράβαση κανόνων προστατευόμενης περιοχής. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ο κίνδυνος να της επιβληθεί πρόστιμο μέχρι και 20.000 λιρών.

Η Dickson σημείωσε ότι στην περιοχή Drummond Place υπάρχουν πολλές άλλες ιδιοκτησίες με πολύχρωμες εξώπορτες, όπως το κόκκινο χρώμα, ενώ πρόσθεσε ότι η καταγγελία έγινε με κακόβουλη πρόθεση και είναι «ασήμαντη».

«Υπάρχουν πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως το Μπρίστολ, το Νότινγκ Χιλ και το Χάρρογκεϊτ, οι οποίες έχουν έντονα χρώματα. Το να γυρίζω σπίτι και να βλέπω την εξώπορτά μου μου δίνει χαρά, είμαι περήφανη γι' αυτήν», δήλωσε η Dickson.

Η περιοχή Edinburgh New Town, στην οποία βρίσκεται το σπίτι, διαθέτει μεγάλες λεωφόρους και ανοιχτές πλατείες που περιστοιχίζονται από αρχοντικά με γεωργιανή αρχιτεκτονική.  Η ιδιοκτήτρια είπε σχετικά με αυτό ότι το ροζ ταιριάζει σε ένα γεωργιανό σπίτι, καθώς ήταν δημοφιλές χρώμα την εποχή εκείνη.

«Οι Γεωργιανοί αγαπούσαν το ροζ. Εκείνη την εποχή όλα τα παράθυρα ήταν βαμμένα γκρι ή μαύρα και οι άνθρωποι είχαν εξώπορτες διαφορετικού χρώματος. Είχα υποστήριξη από τους ανθρώπους οι οποίοι έλεγαν “είναι καταπληκτικό” και “με κάνει να χαμογελάω”».

Οι πολεοδομικοί κανόνες του συμβουλίου αναφέρουν ότι οι εξώπορτες πρέπει να είναι σε «υποτονικά» χρώματα, ωστόσο δεν διευκρινίζει ποια χρώματα αποκλείονται.

Η Dickson δήλωσε ότι σχεδιάζει να ξαναβάψει την πόρτα σε σκούρο κόκκινο χρώμα.

Στο Edinburgh Live, εκπρόσωπος του Συμβουλίου της πόλης του Εδιμβούργου είπε: «Το χρώμα της πόρτας δεν συνάδει με τον ιστορικό χαρακτήρα και την εμφάνιση αυτού του διατηρητέου κτιρίου στην Edinburgh New Town, η οποία αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας». Προσθέτοντας, επίσης ότι ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου σπιτιού είναι υποχρεωμένος να ξαναβάψει την πόρτα.

Με πληροφορίες από independent