Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι διόρισε υφυπουργό Υποδομών τον Γκαλεάτσο Μπινιάμι, μολονότι ο τελευταίος είχε εκφράσει στο παρελθόν τη συμπάθειά του για το ναζιστικό καθεστώς και το 2005, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, είχε ποζάρει με περιβραχιόνιο που έφερε τη σβάστικα στο αριστερό του μπράτσο. Η επίμαχη φωτογραφία είχε προκαλέσει σάλο το 2016 όταν δημοσιεύτηκε.

Η Μελόνι ανακοίνωσε τον διορισμό του σε συνέντευξη Τύπου. Ο 47χρονος Μπινιάμι είχε εκλεγεί για δεύτερη φορά βουλευτής των «Αδελφών της Ιταλίας» τον περασμένο μήνα. Ήταν επί μακρόν μέλος της ιταλικής Δεξιάς, αλλά πέρασε μέρος της πολιτικής του καριέρας στην μετριοπαθέστερη «Forza Italia» του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σε δήλωσή του χθες ο Μπινιάμι σημείωσε ότι αισθάνεται «βαθιά ντροπή» για τις φωτογραφίες εικόνες και καταδίκασε ρητά «κάθε μορφή ολοκληρωτισμού», χαρακτηρίζοντας «απόλυτο κακό» τον ναζισμό και κάθε κίνημα που συνδέεται με αυτόν.

Η Μελόνι δεν αναφέρθηκε στην επίμαχη φωτογραφία του υφυπουργού της, αλλά καταδίκασε κατ’ επανάληψη τους διαβόητους ρατσιστικούς, αντιεβραϊκούς νόμους, που είχε θεσπίσει το 1938 ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι, ενώ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε στη Βουλή ότι «ουδέποτε ένιωσε συμπάθεια για τον φασισμό».

«Ανέκαθεν θεωρούσα τους (αντισημιτικούς) ρατσιστικούς νόμους του 1938 ως το χαμηλότερο σημείο της ιταλικής ιστορίας, ένα όνειδος που θα στιγματίζει για πάντα τον λαό μας», δήλωσε. Ωστόσο, το παρελθόν των μελών της κυβέρνησης Μελόνι επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο, τουλάχιστον μέχρι να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής αναφορικά με το σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Η Μελόνι ορκίστηκε νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας στα τέλη του περασμένου μήνα αναλαμβάνοντας τα ηνία από τον ευρωπαϊστή Μάριο Ντράγκι. Ο Μπινιάμι θα υπηρετήσει υπό τον ηγέτη της αντιμεταναστευτικής Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι υπουργός Υποδομών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.