Η βρετανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να πραγματοποιεί ασκήσεις με τη συμμετοχή υπουργείων και δήμων για το ενδεχόμενο διακοπών στην ηλεκτροδότηση, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Guardian, οι ασκήσεις υπάγονται στο σχεδιασμό του Προγράμματος «Αγριαψιθιά» (Programme Yarrow), ένα ευρύτερο σχέδιο που στο χείριστο σενάριο προβλέπει μπλακάουτ χωρίς προειδοποίηση σε όλη τη Βρετανία επί επτά ημέρες μέσα στο χειμώνα, με περιορισμένη και περιοδική παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη δεύτερη ημέρα και μετά.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, αν και το σχέδιο αυτό καταρτίστηκε το 2001, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά τις πολεμικές εξελίξεις το σχέδιο έχει λάβει πρόσθετη έμφαση στον απόηχο των ανησυχιών της ενεργειακής κρίσης.

Το ενδεχόμενο ελλείψεων σε φυσικό αέριο αυτόν το χειμώνα καλυπτόταν από ένα άλλο σχέδιο δράσης το οποίο παρουσίασε προ μηνός η εταιρεία διαχείρισης του ηλεκτροδοτικού συστήματος της Βρετανίας, η National Grid.

Το σχέδιο εκείνο προέβλεπε τρίωρες περιοδικές διακοπές ανά τη χώρα τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, αλλά με έγκαιρη προειδοποίηση των επηρεαζόμενων περιοχών.

Το Πρόγραμμα Αγριαψιθιά προβλέπει ότι όλοι οι κρίσιμοι τομείς θα επηρεαστούν από το ενδεχόμενο του επταημέρου μπλακάουτ: όπως μεταφορές, αλυσίδα τροφίμων, παροχή ύδατος, επικοινωνίες, ενέργεια. Παράλληλα, δίνει έμφαση στην εξασφάλιση τροφίμων, νερού και καταλυμάτων για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Σε αυτό το χείριστο σενάριο προβλέπεται ότι η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί κατά 100% μετά από την έβδομη ημέρα.

Πηγή: skai.gr