Διχασµοί, συγκρούσεις, έντονο παρασκήνιο διαδοχής, µε παράλληλο πολιτικό ενδιαφέρον από Ρωσία, ΗΠΑ και Ελλάδα, συνθέτουν την εικόνα σήµερα για την Εκκλησία της Κύπρου, η οποία δοκιµάζεται λόγω της επιδείνωσης της υγείας του Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσόστοµου. Ο Αρχιεπίσκοπος παραµένει για θεραπεία στην Αρχιεπισκοπή, σύµφωνα µε τους γιατρούς ασκεί τα καθήκοντά του, ωστόσο οι κινήσεις διαδοχής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Το γεγονός ότι στην Κύπρο για τη συγκρότηση του τριπρόσωπου ψηφίζει κανονικά το σύνολο των ενοριτών του νησιού, όπως και κατά το παρελθόν, έτσι και τώρα, τα κόµµατα δίνουν και αυτά τη δική τους µάχη για τον νέο Αρχιεπίσκοπο.

Επειδή, όµως, η Σύνοδος έχει διχαστεί σε φιλορώσους και φιλοπατριαρχικούς, λόγω της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, έντονο ενδιαφέρον έχουν δείξει οι Ρώσοι, αλλά και η Αµερική µε την Ελλάδα, οι οποίες θέλουν φιλοδυτικό Αρχιεπίσκοπο. Το «φιλοδυτικό µέτωπο» µπορεί θεωρητικά να έχει το πάνω χέρι, ωστόσο οι Ρώσοι είναι αυτοί που µπορούν άµεσα να επηρεάσουν τη διαδοχή. Στην Κύπρο ζουν περίπου 30.000 Ρώσοι πολίτες, οι οποίοι έχουν δικαίωµα ψήφου, καθώς µπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους των ενοριών και να καθορίσουν το αποτέλεσµα, αφού σε µεγάλο βαθµό ελέγχονται από επιχειρηµατίες και µοναστήρια. Σύµφωνα µε πηγές από την Κύπρο, κάθε ψήφος έχει το δικό της βάρος, γιατί εκτιµάται ότι η αποχή θα παίξει σηµαντικό ρόλο.

678
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος


∆ιαγκωνισμοί παλιών και νέων προσώπων

Παλιά και νέα πρόσωπα διαγκωνίζονται για το ποιος θα πάρει το «χρίσµα», καθώς στους βασικούς υποψηφίους Λεµεσού Αθανάσιο, Ταµασσού Ησαΐα, Πάφου Γεώργιο και Μόρφου Νεόφυτο έχουν προστεθεί και άλλα πρόσωπα, όπως ο Κωνσταντίας και Αµµοχώστου Βασίλειος, ο Καρπασίας Χριστόφορος και ο Κιτίου Χρυσόστοµος, χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις. Η µάχη τώρα γίνεται στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εξασφάλιση της ψήφου των πιστών, αλλά και σε επαφές µε πολιτικούς για τη στήριξη των κοµµάτων.

Το θέµα της διαδοχής παρακολουθεί στενά η Μόσχα, καθώς στην Εκκλησία της Κύπρου -την αρχαιότερη αυτοκέφαλη Εκκλησία- έχει πολλούς υποστηρικτές.

Αµερική, Ελλάδα και Φανάρι εστιάζουν στις παρασκηνιακές κινήσεις διαδοχής, αφού το ενδεχόµενο εκλογής φιλορώσου αρχιεπισκόπου θα προκαλούσε αναταράξεις στην ορθόδοξη κοινότητα µε πολιτικές προεκτάσεις. Αυτήν τη στιγµή στο στρατόπεδο των φιλορώσων λογίζονται οι µητροπολίτες Λεµεσού, Ταµασού, Μόρφου και Κύκκου και οι επίσκοποι Αµαθούντος και Λήδρας.

Στους φιλοδυτικούς ανήκουν οι µητροπολίτες Πάφου, Κιτίου, Καρπασίας, Μεσαορίας, Τριµυθούντος και Κυρηνείας. Να σηµειωθεί ότι ο Λεµεσού Αθανάσιος, στις εκλογές του 2006 ήταν συνυποψήφιος µε τον σηµερινό Αρχιεπίσκοπο και τον Κύκκου Νικηφόρο. Να σηµειωθεί ότι, µετά τη µεγάλη κόντρα που είχε ξεσπάσει στους κόλπους της Συνόδου της Κύπρου, επειδή ο κ. Χρυσόστοµος αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, τελευταία έχουν πέσει οι τόνοι. Μάλιστα, οι µητροπολίτες Λεµεσού και Ταµασσού έχουν επισκεφθεί το Φανάρι, όπου είχαν συναντήσεις σε πολύ καλό κλίµα. Η στροφή των δύο έχει να κάνει µε τη ρωσική εισβολή, η οποία ανέτρεψε και τα εκκλησιαστικά δεδοµένα.