Ο Ρώσος αξιωματούχος Νικολάι Πετρούσεφ δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία απέτρεψε ουκρανική, «τρομοκρατική» επίθεση στον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.

Το γεγονός απέρριψαν οι Ουκρανοί, τονίζοντας ότι αυτοί που επιτίθενται στον πυρηνικό σταθμό είναι οι Ρώσοι, οι οποίοι προκάλεσαν και την αποσύνδεση του σταθμού από το ενεργειακό δίκτυο λόγω βλαβών από τα πυρά τους, γεγονός που οι Ρώσοι από την πλευρά τους επίσης απέρριψαν.

Οι επανειλημμένοι βομβαρδισμοί της περιοχής του σταθμού έχουν αυξήσει την πιθανότητα ενός σοβαρού δυστυχήματος μόλις 500 χλμ. από τον τόπο του χειρότερου στον κόσμο πυρηνικού δυστυχήματος, το Τσέρνομπιλ, το 1986 .

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που έχει εκφράσει κατ' επανάληψη ανησυχίες για τον βομβαρδισμό της περιοχής του σταθμού, έχει προτείνει τη δημιουργία ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας γύρω από τον σταθμό.

Η Energoatom πρόσφατα δήλωσε πως η Μόσχα θέλει να συνδέσει τον σταθμό με το ρωσικό δίκτυο.

Ο σταθμός στη νότια Ουκρανία, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, έχει καύσιμα που φθάνουν για 15 ημέρες για τη λειτουργία των γεννητριών, ανέφερε.

Παρότι οι έξι αντιδραστήρες έχουν κλείσει, χρειάζονται διαρκή παροχή ηλεκτρισμού προκειμένου να συντηρηθεί το πυρηνικό καύσιμο στο εσωτερικό τους και να αποτραπεί μια πυρηνική καταστροφή.

«Χθες... οι δύο τελευταίες γραμμές υψηλής τάσης του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια (ZNPP), που τον συνδέουν με το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα, υπέστησαν ζημιές. Στις 11:04 μ.μ. ο σταθμός πέρασε σε κατάσταση λειτουργίας πλήρους συσκότισης [blackout]. Και οι 20 γεννήτριες ντίζελ άρχισαν να λειτουργούν», ανέφερε σε ένα μήνυμα στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Στο εγγύς μέλλον, (η Ρωσία) θα προσπαθήσει να επιδιορθώσει και να συνδέσει τις γραμμές επικοινωνίας του ZNPP στην κατεύθυνση της προσωρινά κατεχόμενης Κριμαίας και του Ντονμπάς», ανέφερε η Energoatom, το προσωπικό της οποίας εξακολουθεί να λειτουργεί τον σταθμό παρά την κατοχή του από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο σταθμός, που παρείχε περίπου το 1/5 του ηλεκτρισμού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, αναγκάστηκε να λειτουργήσει με εφεδρικές γεννήτριες κάποιες φορές μετά την κατάληψή του από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την έναρξη του πολέμου.