Η Ουκρανία δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της G20 εάν λάβει μέρος σε αυτήν ο Πούτιν, είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου από το Κίεβο με την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 «Η προσωπική μου θέση και αυτή της Ουκρανίας είναι ότι αν συμμετάσχει ο ηγέτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τότε η Ουκρανία δεν θα λάβει μέρος», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσκεκλημένος από τον Ινδονήσιο πρόεδρο Τζόκο Ουιντόντο, δεν έχει ακόμη δηλώσει αν έχει αποφασίσει ή όχι να πάει αυτοπροσώπως στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των 20 στο Μπαλί.

 «Για να δούμε, απομένουν λίγες μέρες», συνέχισε ο Ζελένσκι.

 Ο Ουκρανός πρόεδρος προσκλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής από την Ινδονησία, παρόλο που η Ουκρανία δεν είναι μέλος της G20. Το Κίεβο δήλωνε μέχρι τώρα ότι θα συμμετείχε στη Σύνοδο, τουλάχιστον διαδικτυακά.

 Η Τζακάρτα από την πλευρά της δέχθηκε πίεση από τη Δύση να αποκλείσει τον Πούτιν από τη Σύνοδο μετά την ανακοίνωση τον Απρίλιο ότι ο Ρώσος πρόεδρος προσκλήθηκε. Μέχρι σήμερα η Ινδονησία τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία.

 Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι «δεν έχει καμία πρόθεση» να έχει μια διμερή συνάντηση σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής με τον Πούτιν. Η σύνοδος έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Νοεμβρίου στην Ινδονησία.