«Ισχυρό ηγέτη, γεμάτο αυτοπεποίθηση», χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδροΒολοντίμιρ Ζελένσκι, ο ιδρυτής της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, που σκορπά τον τρόμο στο Ντονμπάς.

Σε δήλωσή του ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε ότι «αν και είναι ο πρόεδρος μιας χώρας εχθρικής προς τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, ο Ζελένσκι είναι ένας ισχυρός, με αυτοπεποίθηση, πραγματιστής και ωραίος τύπος».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο μιλά θετικά για έναν εχθρό του Πούτιν, ο Πριγκόζιν -που είναι γνωστός και ως σεφ του Πούτιν- απάντησε ότι δεν πρέπει να τον υποτιμούν. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κάνει το τελευταίο διάστημα διάφορα σχόλια μαζί με τον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, χαρακτηρίζοντας άχρηστους τους Ρώσους στρατηγούς στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Ρωσίδα πολιτική αναλύτρια Τατιάνα Στανοβάγια, έχει ενδιαφέρον το ότι ο ιδρυτής της ομάδας Βάγκνερ εξέφρασε μια άποψη τόσο διαφορετική από τον Πούτιν και την οποία άλλοι από τη ρωσική ελίτ δεν θα τολμούσαν να εκφράσουν.

«Ο Πριγκόζιν τόλμησε. Πιστεύει ότι έχει δικαίωμα και πιστεύει ότι αυτό δεν θα εξοργίσει τον Πούτιν», ανέφερε.

Τα σχόλια του Πριγκόζιν για τον Ζελένσκι δεν συνάδουν καθόλου με τους χαρακτηρισμούς που έχουν διατυπώσει ο Πούτιν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι για τον Ουκρανό πρόεδρο.

Τον Φεβρουάριο, την επομένη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να εκδιώξουν τον Ζελένσκι από την εξουσία, λέγοντας ότι θα ήταν ευκολότερο να αντιμετωπίσεις στρατηγούς παρά τη «συμμορία τοξικομανών και νεοναζί» που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία.

Όπως εκτιμά η αναλύτρια, ο Πριγκόζιν δεν έχει βάλει στο μάτι κάποια θέση εξουσίας. Αντιθέτως, μάλλον προσπαθεί να «πουλήσει» στον Ρώσο πρόεδρο ένα σχέδιο για να εξασφαλίσει πιο στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι πιο βολικό για εκείνον να παραμείνει σ' έναν «ενδιάμεσο χώρο ανάμεσα στο κράτος και σ' ένα ανεπίσημο στάτους».

Σε κάθε περίπτωση, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημόσια τον περασμένο μήνα το ότι είναι ιδρυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης που μάχεται στη Συρία, στην Ουκρανία και σε χώρες της Αφρικής.

Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ευρωπαϊκό μπλοκ τούς έχουν επιβάλει κυρώσεις.