Την κοινή άποψη Βερολίνου και Πεκίνου ότι οι πυρηνικές απειλές για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι «ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνες», εξέφρασε ο Όλαφ Σολτς από το Πεκίνο, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

 «Η κατάσταση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι επικίνδυνη για όλον τον κόσμο -και για την Ευρώπη- και εδώ στην Κίνα γνωρίζει ο καθένας ότι μια κλιμάκωση του πολέμου μέσω της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων θα έχει συνέπειες για όλους. Ήταν σημαντικό να πούμε σήμερα ότι η χρήση πυρηνικών αποκλείεται και χαίρομαι που καταλήξαμε σε συμφωνία», πρόσθεσε ο καγκελάριος, ο οποίος δέχεται δριμεία κριτική για την επιλογή του να γίνει ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται το Πεκίνο μετά την επανεκλογή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος.

 O Γερμανός καγκελάριος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στο Πεκίνο ότι οι πυρηνικές απειλές για τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν «ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνες».

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε την απόφασή του να επισκεφθεί την Κίνα, ειδικά, όπως είπε, «υπό το φως της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία». Στις επαφές του με την κινεζική ηγεσία, όπως διαβεβαίωσε, έθεσε και όλα τα «αμφιλεγόμενα» ζητήματα - ανθρώπινα δικαιώματα, σχέσεις με την Ταϊβάν και αθέμιτο ανταγωνισμό στο εμπόριο.

 «Ήταν σωστό να γίνουν τώρα αυτές οι συνομιλίες (…). Η επίσκεψη ήταν σωστή και έγινε στη σωστή στιγμή. Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ», δήλωσε ο κ. Σολτς μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Πεκίνο.

 Στην ατζέντα των συνομιλιών του με τον πρόεδρο Σι και με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, βρέθηκαν ακόμη θέματα προστασίας του κλίματος, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κατάσταση στην Ταϊβάν και ο αθέμιτος ανταγωνισμός στο εμπόριο. Ο κ. Σολτς, ο οποίος στην επίσκεψή του συνοδεύεται από κορυφαία στελέχη δώδεκα μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, ζήτησε ανταγωνισμό με ίσους όρους για τους Ευρωπαίους επενδυτές και ανέφερε ότι συγκεκριμένα για τη φαρμακευτική εταιρεία BioNTech, η οποία επιδιώκει την εγκατάστασή της στην Κίνα, δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης. Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε στη γερμανική εταιρεία να διαθέτει το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού σε ξένους οι οποίοι ζουν στην Κίνα. Ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγούρ Σαχίν συμμετείχε σήμερα στην αποστολή του καγκελάριου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών επαφών του δεν έγινε συζήτηση για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου.

 Ο καγκελάριος, αντιθέτως, διαβεβαίωσε ότι έθεσε και ζητήματα που θεωρούνται αμφιλεγόμενα και στα οποία οι δύο χώρες διατηρούν διαφορετικές απόψεις, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν πρέπει να σιωπούμε όταν βλέπουμε παραβιάσεις».

Ερωτώμενος γιατί απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθούν μαζί την Κίνα, ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ότι αυτή η επίσκεψη είχε ήδη προγραμματιστεί με τον τρόπο που έγινε, ενώ ήταν απαραίτητη πριν καταστεί εφικτό να υπάρχουν ομαλές τακτικές διαβουλεύσεις.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr