Αφού βρετανός πολιτικός ταύτισε τους Αλβανούς μετανάστες της χώρας με συμμορίες, λέγοντας πως καταφθάνουν στην Βρετανία με σκοπό να ενταχθούν σε αυτές, Αλβανοί ακαδημαϊκοί που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλησαν να τοποθετηθούν εκφράζοντας την άποψή τους για το σχόλιο του βουλευτή αλλά και για την ιστορία της μετανάστευσης των Αλβανών.

«Η μετανάστευση υπήρξε ευλογία και κατάρα για την Αλβανία»

 Η Αλβανίδα συγγραφέας και ακαδημαϊκός Lea Ypi, καθηγήτρια στο London School of Economics γράφει στον Guardian: «Εμείς οι Αλβανοί είμαστε απλώς οι τελευταίοι αποδιοπομπαίοι τράγοι ενός αποτυχημένου ιδεολογικού σχεδίου της Βρετανίας».

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως θεωρεί τους Αλβανούς θύματα ενός ιδεολογικού σχεδίου που δημιουργεί αρνητικά στερεότυπα για τις μειονότητες, ενισχύοντας την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

«Η μετανάστευση υπήρξε ευλογία και κατάρα για την Αλβανία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» γράφει η συγγραφέας. «Ήταν ευλογία γιατί χωρίς εμβάσματα από Αλβανούς μετανάστες, οι οικογένειές τους θα αγωνίζονταν με τον καταστροφικό αντίκτυπο των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων “θεραπείας σοκ” που υποσχέθηκαν να μετατρέψουν ένα αποτυχημένο απομονωμένο κομμουνιστικό κράτος σε έναν ακμάζοντα καπιταλιστικό παράδεισο», εξηγεί.

«Ήταν κατάρα γιατί, αντίθετα με ό,τι θα ήθελε να πιστεύεις η προπαγάνδα των Τόρις, κανείς δεν απολαμβάνει να εγκαταλείπει τη χώρα του μόνο και μόνο για να ενοχλήσει άλλους ανθρώπους. Ακόμη και αν παραμερίσουμε τους κινδύνους των μη εξουσιοδοτημένων διελεύσεων, ακόμη και όταν υπάρχουν νόμιμες οδοί, η μετανάστευση διαλύει οικογένειες και το brain drain είναι μια ανοιχτή πληγή», συνεχίζει.

Ο ρόλος της ξενοφοβίας και του ρατσισμού

«Οι Αλβανοί έχουν γίνει τα τελευταία θύματα ενός ιδεολογικού σχεδίου που εκθέτει τις μειονότητες σε αρνητικά στερεότυπα, ξενοφοβία και ρατσισμό, και όλα αυτά για χάρη της απόκρυψης των δικών του πολιτικών αποτυχιών. Δυστυχώς συνεχίζουν να θεωρούν το ΗΒ ως μοντέλο σταθερότητας, φιλελεύθερης ολοκλήρωσης και χρηστής διακυβέρνησης. Γνωρίζουν φυσικά τις πρόσφατες αναταράξεις: ήταν μέσω των αλβανικών κοινωνικών μέσων ενημέρωσης που ανακάλυψα το μιμίδιο που απεικονίζει τον Ρίσι Σούνακ ως πρωθυπουργό του μήνα. Αλλά το αντιμετωπίζουν ως μια μεμονωμένη παραδοξότητα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί, αν και οι Αλβανοί δικαίως προσβλήθηκαν που αποκαλούνταν εισβολείς, κανένας από αυτούς δεν επεσήμανε το παράδοξο να αντιμετωπίζεται ο αλβανικός λαός ως εχθρός αφενός, ενώ από την άλλη ζητά από την αλβανική κυβέρνηση να συνεργαστούν ως φίλοι».

«Σε απάντηση, οι αλβανικές αρχές πρότειναν ότι το κράτος είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο για την επίλυση της μεταναστευτικής “κρίσης”. Στην πραγματικότητα, συνεργάζονταν όλο αυτό το διάστημα, όπως παραδέχτηκε και η ίδια η Μπρέιβερμαν. Είμαι δύσπιστη σχετικά με την πιθανότητα επιτυχίας της συνεργασίας με μια κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει την ίδια την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προσπαθεί να επιλύσει», αναφέρει η συγγραφέας.

«Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι η ηθική παρά η αποτελεσματικότητα. Οι παρατηρήσεις της Μπρέιβερμαν ήταν άσκοπες, προσβλητικές και επιβλαβείς για τους δεκάδες χιλιάδες Αλβανούς που συνεισφέρουν στην υιοθετημένη χώρα τους ενώ κουβαλούσαν το τραύμα της εγκατάλειψης της πατρίδας τους. Ως πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να της ζητήσουμε να παραιτηθεί. Ως Αλβανοί πολίτες, θα πρέπει να ζητήσουμε από τις αλβανικές αρχές να αρνηθούν τη συνεργασία χωρίς συγγνώμη».