Ιδιαίτερη αμηχανία και αναστάτωση προκάλεσε στα τουρκικά ΜΜΕ η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Έτσι, λοιπόν, η πρόβλεψη του πρωθυπουργού περί πιθανού «αιφνιδιασμού» της Άγκυρας φαίνεται να… επιβεβαιώνεται από τις πρώτες αντιδράσεις των τουρκικών εφημερίδων, που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό ειδησεογραφικά την ανακοίνωση για τις έρευνες, αν και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για κίνηση που στρέφεται κατά της Τουρκίας – εν αναμονή γραμμής από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Anadolu: «Ο Μητσοτάκης είπε ότι θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες στην Πελοπόννησο και νοτιοδυτικά της Κρήτης», μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

anadolu
haber

«Αιφνίδια δήλωση από τον Μητσοτάκη! Κίνηση φυσικού αερίου κατά της Τουρκίας! Θα ξεκινήσουμε αμέσως», σχολιάζει το A Haber.

«Μητσοτάκης: Αρχίζουμε σεισμικές έρευνες – Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσουν σεισμικές έρευνες στην Πελοπόννησο και νοτιοδυτικά της Κρήτης», αναφέρει η «Sozcu».

sssss
cum

 «Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκινούμε σεισμικές έρευνες», γράφει η «Cumhuriyet».

turkiye

«Μητσοτάκης: Θα ψάξουμε για φυσικό αέριο στο Αιγαίο», μεταδίδει η «Turkiye».

«Η Ελλάδα θα αναζητήσει φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο και την Κρήτη. Εγκατέλειψε την πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης», αναφέρει η «Yeni Akit».

akit
lkl

Η «Hurriyet» αναφέρεται στις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, αναφορικά με το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης στην Ελλάδα: «Ο Αμερικανός πρέσβης δείχνει τη “διπλωματία”».

«Μιλώντας στο ελληνικό δίκτυο ΑΝΤ1, ο Αμερικανός πρέσβης έθιξε και το θέμα της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση θερμού επεισοδίου. “Η βασική αρχή είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συζητήσουν και να επιλύσουν διπλωματικά τις διαφορές τους βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή”, είπε. Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα πάρουν το μέρος της Ελλάδας σε μια πιθανή επίθεση, ο πρέσβης των ΗΠΑ έστειλε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν στη σύρραξη», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.