έα καταιγίδα αναµένεται να ξεσπάσει σύντοµα στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Aγκυρας, λόγω ρωσικής «σφήνας» στην καρδιά της ΝΑΤΟϊκής και αµερικανικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα νότια τουρκικά παράλια, µε τις ευλογίες του καθεστώτος Ερντογάν.

Oπως αποκάλυψε ο δηµοσιογράφος ∆ηµήτρης Αγάδης µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 και στην εκποµπή «Εµείς οι Eλληνες», παραθέτοντας τις σχετικές πληροφορίες, οι Ρώσοι προχωρούν στην εγκατάσταση στρατιωτικού ραντάρ (!) στον χώρο του υπό κατασκευή πυρηνικού σταθµού στο Ακούγιου, τον έλεγχο του οποίου έχουν αποκλειστικά οι ίδιοι…

Σηµειώνεται ότι, βάσει της συµφωνίας µε την Τουρκία, οι Ρώσοι δεν έχουν µόνο την απόλυτη ευθύνη και αρµοδιότητα δηµιουργίας και λειτουργίας του σταθµού, ο οποίος προβλέπεται να καλύπτει το 10% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας, αλλά ασκούν και τον πλήρη έλεγχο στην περιοχή όπου φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις, η οποία καταλαµβάνει έκταση 10 χιλιάδων στρεµµάτων. Η λειτουργία ρωσικού στρατιωτικού ραντάρ σε επικράτεια κράτους-µέλους του ΝΑΤΟ προφανώς εγείρει θέµα πιο σοβαρό ακόµα και από την απόκτηση των S-400, πολλώ δε µάλλον όταν πρόκειται για τον ίδιο δράστη…

Πέραν του ραντάρ, οι Ρώσοι προτίθενται να χρησιµοποιήσουν (και να διαµορφώσουν αναλόγως) τον γειτονικό λιµένα για τον ελλιµενισµό πολεµικών πλοίων τους, άρα πρόκειται για τη δηµιουργία κανονικής ρωσικής στρατιωτικής βάσης µε «µπαλκόνι» στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι από όλη τη στρατηγική περιοχή (Κύπρος, Συρία, Λίβανος, Ισραήλ, Σουέζ), µε «φερετζέ» το πυρηνικό εργοστάσιο. Το ρωσικό ραντάρ θα βρίσκεται σε απόσταση µόλις 170 χιλιοµέτρων από την αµερικανική βάση στο… Ιντσιρλίκ και περίπου 450 χλµ από το ΝΑΤΟϊκό ραντάρ στο Κιουρετσίκ της Μαλάτιας.

Αν οι ΗΠΑ εξοβέλισαν την Τουρκία από τα F-35, της «πάγωσαν» τα F-16 Viper, της επέβαλαν οικονοµικές κυρώσεις και έχουν ξεκινήσει τη «µετακόµιση» στην Ελλάδα, εκλαµβάνοντας την απόκτηση των S-400 ως µείζονα απειλή ασφαλείας και «κόκκινη γραµµή» που παραβιάστηκε, αναρωτιέται κάποιος πώς θα αξιολογήσουν τη λειτουργία ρωσικού στρατιωτικού ραντάρ και ρωσικού στάθµου (ανάλογων δυνατοτήτων µε την αµερικανική βάση στη Σούδα και απέναντι από τις αγγλικές βάσεις στην Κύπρο) κοντά σε στρατηγικές ΝΑΤΟϊκές και αµερικανικές υποδοµές.

Εξάλλου, το γεγονός ότι οι Ρώσοι δέσµευσαν µια τεράστια περιοχή 10 χιλιάδων στρεµµάτων για τον σταθµό υποδεικνύει ότι εξαρχής είχαν σχεδιάσει τη δηµιουργία στρατιωτικής βάσης στη νευραλγική περιοχή µε «δούρειο ίππο» το πυρηνικό εργοστάσιο (ακόµα έναν µοχλό εξάρτησης της Τουρκίας και πρόσδεσής της στο άρµα της Μόσχας).


Φωτογραφία: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η αποκάλυψη

Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι αυτός ο οποίος αποκάλυψε και κατήγγειλε την απόφαση για τη δηµιουργία του ρωσικού ραντάρ είναι µέλος του ∆.Σ. της εταιρείας που διαχειρίζεται το project του πυρηνικού σταθµού του Ακούγιου και ο µοναδικός Τούρκος πολίτης στη σύνθεση (όλοι οι άλλοι είναι Ρώσοι...), άλλοτε στενός πολιτικός φίλος του Ερντογάν και εκ των ιδρυτικών µελών του κυβερνώντος κόµµατος, ΑΚΡ. Ο Cuneyt Zapsu, όπως αποκάλυψαν εξόριστοι Τούρκοι δηµοσιογράφοι, κατήγγειλε ότι τα υπόλοιπα µέλη του ∆.Σ. παίρνουν αποφάσεις που αφορούν θέµατα εθνικής ασφαλείας δίχως να τον καλούν στις συνεδριάσεις και χωρίς να τον ενηµερώνουν, γι’ αυτό προσέφυγε στη ∆ικαιοσύνη καταθέτοντας µήνυση κατά της εταιρείας!

Ο Zapsu, φίλα προσκείµενος στον αµερικανικό παράγοντα και µε προσβάσεις στην Ουάσινγκτον, είναι το πρόσωπο που τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Ερντογάν τού άνοιξε δρόµους και επαφές για την ανάπτυξη των σχέσεων µε τις ΗΠΑ. Τώρα, προφανώς κατανοώντας τις αντιδράσεις που θα επιφέρει από αµερικανικής πλευράς µια τέτοια εξέλιξη, επέλεξε να διαφοροποιηθεί, καταγγέλλοντας τη «ρωσική χειραγώγηση». Η κοινή γεωπολιτική λογική λέει ότι η λειτουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης, και µάλιστα µε ισχυρό ραντάρ, στην Τουρκία την ακυρώνει de facto ως ΝΑΤΟϊκό έδαφος και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν πρόκειται να αγνοήσει.

Ο χαρακτηρισµός που προκύπτει είναι ότι πρόκειται για «δεινόσαυρο στο σαλόνι», που ακόµα και τα «γεω-ψυχαναγκαστικά» κέντρα στην Ουάσινγκτον, τα οποία αδυνατούν να συµφιλιωθούν µε την ιδέα ότι η Τουρκία έχει «χαιρετήσει» και πλέον µόνο εκβιάζει, θα έχουν δυσκολία να τον παρουσιάσουν ως «µπιµπελό στο ράφι».

Η συνέχεια, ενόψει και των αποτελεσµάτων στις ενδιάµεσες εκλογές στις ΗΠΑ, θα έχει µεγάλο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 5/11