Το άνοιγμα στην Τουρκία συνεχίζεται.

Την αρχή έκανε με τις δηλώσεις του από την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος προανήγγειλε διάλογο με τη γείτονα για τη διαφορά μας. Η αίσθηση που αποκομίζει ο εκάστοτε παρατηρητής, όπως και το ρεπορτάζ των τελευταίων μηνών, επιβεβαιώθηκαν από τα πλέον επίσημα χείλη λίγες ώρες αργότερα. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Bloomberg, μίλησε για επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με την Τουρκία ύστερα από τέσσερα δύσκολα χρόνια.

Ενόψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στο Βίλνιους της Λιθουανίας την ερχόμενη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ένας οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων «θα μας βοηθήσει να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό που θεωρούμε το ένα, βασικό εκκρεμές πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία», το οποίο προσδιόρισε ως την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Μ’ αυτά τα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας. Ήξερε ότι η συνέντευξή του θα φτάσει στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου και ήθελε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ώστε να μην έχουν οι γείτονες υπέρμετρες προσδοκίες. Ούτε ψευδαισθήσεις. Διάλογος ναι, αλλά όχι επί παντός του επιστητού.

Αυτό είπε ουσιαστικά ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Τουρκία θέματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας ή άμυνας. «Αυτά είναι ζητήματα που απλά δεν είναι προς συζήτηση», κατέληξε.

Η συγκεκριμένη διευκρίνιση αφορά σε δύο θέματα. Το πρώτο διαψεύδει τις φωνές που μιλούν για Πρέσπες στο Αιγαίο. Δηλαδή για μια ενδεχόμενη «κλιμακωτή» επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Το δεύτερο σκέλος, δηλαδή αυτό που ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε θέματα άμυνας, σχετίζεται με το γνωστό τουρκικό αφήγημα περί ανάγκης αφοπλισμού των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.

Η Αθήνα έχει εξηγήσει πολλές φορές, τόσο στην Άγκυρα όσο και σ’ όλα τα διεθνή fora, πως ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται. Μέχρι και στην «έδρα τους» το είχε ξεκαθαρίσει ο Νίκος Δένδιας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σ’ εκείνη την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου. Τα νησιά μας απειλούνται από την Τέταρτη Στρατιά του Αιγαίου που είναι παρατεταγμένη στα τουρκικά παράλια, άρα ο αφοπλισμός που ονειρεύονται οι Τούρκοι... παραμένει όνειρο.

Στις κινήσεις καλής θέλησης από πλευράς Ελλάδας θα μπορούσε να προστεθεί και η επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου στο Λαύριο, όπου επί σειρά ετών κατοικούσαν Κούρδοι πρόσφυγες. Ένας άτυπος καταυλισμός που αποτελούσε όλα αυτά τα χρόνια κόκκινο πανί για τους Τούρκους. Αν και η εκκένωση προχώρησε λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου, το ότι πραγματοποιήθηκε σ’ αυτή τη χρονική στιγμή μάλλον λέει πολλά.

Το άνοιγμα της Ελλάδας, πάντως, βρίσκει αντίκρισμα. Οι Τούρκοι δεν το περνούν στα ψιλά. Φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, όπως το «Haber Global», έκαναν εκτενή ρεπορτάζ για τις δηλώσεις του Γ. Γεραπετρίτη, μιλώντας για «τα θετικά μηνύματα Γεραπετρίτη προς την Τουρκία». Τα σχετικά βίντεο κατέληγαν ως εξής: «Στην Ελλάδα, με την εκ νέου εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, επαναλαμβάνεται η θετική ατμόσφαιρα και τα μηνύματα διαλόγου για τις σχέσεις με την Τουρκία».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 6/7