Είναι στο χέρι της Ουκρανίας να αποφασίσει ποιοι όροι είναι αποδεκτοί στις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγει εναντίον της η Ρωσία. Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σημειώνοντας ακόμη, ότι ο ρόλος της Συμμαχίας είναι να στηρίζει το Κίεβο.

«Η Ουκρανία θα πρέπει να αποφασίσει ποιοί όροι είναι αποδεκτοί. Εμείς θα τους στηρίξουμε», ανέφερε ο γγ της Συμμαχίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με μέλη της ολλανδικής κυβέρνησης στη Χάγη.

«Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος και να υποτιμήσουμε τη Ρωσία (...) Εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας (...) Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να την ενισχύσουμε (την Ουκρανία)», σημείωσε.

Ζελένσκι από τη Χερσώνα: «Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, αλλά για όλη την Ουκρανία»

Στο μεταξύ νωρίτερα, θριαμβευτικό τόνο είχε η επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Χερσώνα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η απελευθέρωση της πόλης σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους του πολέμου», υποσχόμενος παράλληλα να διώξει εντελώς τη Ρωσία από τη χώρα του.

Στεκόμενος στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας μπροστά σε αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι τα όπλα που προμήθευσε η Δύση στην Ουκρανία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις πρόσφατες νίκες στα πεδία των μαχών, αλλά ότι οι νίκες πληρώθηκαν με ουκρανικό αίμα.

«Κανείς δεν μας έδωσε τίποτα», είπε όταν ένας δημοσιογράφος ανέφερε πως τα ρωσικά στρατεύματα είχαν εγκαταλείψει την πόλη. «Το τίμημα αυτής της νίκης θεωρείται πολύ υψηλό», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το κόστος ήταν «πολλοί τραυματίες και πολύ μεγάλος αριθμός νεκρών».

«Νομίζω ότι έφυγαν επειδή ο στρατός μας απειλούσε τον εχθρό και βρίσκονταν σε σοβαρό κίνδυνο», δήλωσε ο Ζελένσκι για τους Ρώσους. «Υπήρξαν έντονες μάχες. Και να το αποτέλεσμα: Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στη Χερσώνα».

Η επίσκεψη του Ζελένσκι τη Δευτέρα έγινε καθώς οι ουκρανικές αρχές άρχισαν να καταγράφουν στοιχεία για τις φρικαλεότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης και πλέον ρωσικής κατοχής της Χερσώνας, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για βασανιστήρια. Ορισμένοι κάτοικοι δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν που είχαν μεταφερθεί αγαπημένα τους πρόσωπα που είχαν συλληφθεί από τους Ρώσους.

Όταν ρώτησαν τον Ζελένσκι γιατί ήταν τόσο σημαντικό να βρίσκεται σήμερα στη Χερσώνα, αρχικά αστειεύτηκε λόγω των φημισμένων νόστιμων καρπουζιών της περιοχής.

«Ειλικρινά, είναι σημαντικό να βρίσκομαι εδώ», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι πρέπει να μιλήσω εδώ και να στηρίξω τους κατοίκους της Χερσώνας, να τους στηρίξω ώστε να νιώσουν ότι δεν μιλάμε απλώς γι' αυτό, δεν υποσχόμαστε πράγματα, αλλά επιστρέφουμε και υψώνουμε τη σημαία μας. Και ειλικρινά, θέλω επίσης να νιώσω αυτό το συναίσθημα, αυτή την ενέργεια του λαού. Αυτό με παρακινεί».

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος για ειρήνη, αλλά όχι αν αυτό σημαίνει την παράδοση ουκρανικών εδαφών. Αμερικανοί αξιωματούχοι, ειδικότερα, τον πίεσαν τις τελευταίες ημέρες να κάνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

«Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, αλλά τη δική μας ειρήνη, για τη χώρα μας», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Είναι όλη η χώρα μας, όλο το έδαφός μας. Σεβόμαστε το νόμο και σεβόμαστε την κυριαρχία όλων των χωρών, αλλά τώρα μιλάμε για τη χώρα μας και πολεμάμε ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

Ερωτηθείς σχετικά με πιθανά εγκλήματα πολέμου στην πρόσφατα απελευθερωμένη περιοχή, ο Ζελένσκι είπε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσα εγκλήματα έχουν διαπράξει οι ρωσικές δυνάμεις, αλλά εκτίμησε ότι είναι «εκατοντάδες».

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην πόλη, όπου εκτιμά ότι παραμένουν περίπου 70.000 έως 80.000 κάτοικοι από έναν πληθυσμό 300.000 κατοίκων πριν από την εισβολή.Ο Ουκρανός πρόεδρος άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου καλωσορίζοντας τους δημοσιογράφους και στη συνέχεια προειδοποιώντας τους να είναι προσεκτικοί, καθώς μεγάλο μέρος της πόλης εξακολουθεί να είναι ναρκοθετημένο. «Έχουμε ήδη κάποια θύματα από νάρκες, να είστε προσεκτικοί» είπε ο Ζελένσκι.

Αφού ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Ζελένσκι, ο κυβερνήτης της Χερσώνας δήλωσε ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην πόλη αποτελεί προτεραιότητα, αλλά οι εργασίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόνο όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκαθάρισης των ναρκών. Ακόμη, είπε ότι και οι τέσσερις ηλεκτρικές γραμμές που δίνουν ρεύμα στην πόλη είχαν καταστραφεί, αλλά οι αξιωματούχοι εργάζονταν "μέρα και νύχτα" για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.