Ο ρωσικός στρατός δήλωσε σήμερα ότι κατέλαβε την Παβλίβκα, μια κοινότητα της ανατολικής Ουκρανίας, σε μια σπάνια «επιτυχία» του, που ανακοίνωσε η Μόσχα έπειτα από εβδομάδες απωλειών και υποχωρήσεων.

"Στις 14 Νοεμβρίου, έπειτα από σφοδρές μάχες, οι Ρώσοι στρατιώτες απελευθέρωσαν πλήρως την κοινότητα Παβλίβκα, στη λαϊκή δημοκρατία του Ντονέτσκ", ανέφερε χωρίς άλλες διευκρινίσεις σε μια σύντομη ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιώντας το όνομα που έχει δώσει η Ρωσία σε αυτή την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας την προσάρτηση της οποίας έχει ανακοινώσει η Μόσχα.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ΜΜΕ ανέφεραν σφοδρές μάχες κοντά σε αυτή την κοινότητα οι οποίες προκάλεσαν εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοουμένους στη ρωσική πλευρά. Ρώσος αξιωματούχος είχε παραδεχθεί τις απώλειες, αλλά όχι τέτοιου εύρους.

Η ανακοίνωση της κατάληψης αυτής της κοινότητας γίνεται μερικές ημέρες μετά την ταπεινωτική υποχώρηση της Ρωσίας από ένα τμήμα της ουκρανικής επαρχίας της Χερσώνας (νότια), συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης πόλης, όπου μετέβη σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ρωσικός στρατός εγκατέλειψε εξάλλου στις αρχές Σεπτεμβρίου το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, μία ακόμη σημαντική υποχώρηση.

Την άνοιξη οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν επίσης να εγκαταλείψουν την επίθεσή τους εναντίον του Κιέβου αφού συνάντησαν τη σφοδρή αντίσταση των Ουκρανών, και υποχώρησαν στη βόρεια Ουκρανία.

Οι περιοχές του Ντονέτσκ και της Χερσώνας είναι, μαζί με εκείνες του Λουχάνσκ (ανατολικά) και της Ζαπορίζια (νότια), οι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας την προσάρτηση των οποίων έχει ανακοινώσει η Μόσχα.