Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, γράφει σήμερα η ρωσική εφημερίδα «Kommersant», επικαλούμενη πηγή, εν μέσω των συνεχιζόμενων οξυμένων εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει αν διεξάγονται συνομιλίες, ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει το δημοσίευμα.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Η «Kommersant» δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες όσον αφορά τον σκοπό των συνομιλιών, αλλά αναφέρει ότι η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε δημοσίως εκ των προτέρων. Επίσης γράφει ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR της Ρωσίας, φέρεται ότι μετέχει στη ρωσική αντιπροσωπεία.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε σήμερα πως ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), Ουίλιαμ Μπερνς, βρίσκεται στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, προκειμένου να μεταφέρει μήνυμα σχετικά με τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.

«Δεν διεξάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις. Δεν συζητεί για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία» είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι ο Μπερνς θα θέσει επίσης το ζήτημα των Αμερικανών που βρίσκονται υπό κράτηση στη Ρωσία.

Η Τουρκία παρουσιάζει συχνά τον εαυτό της ως διαιτητή ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον Ιούλιο βοήθησε να συναφθεί συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για τις εξαγωγές σιτηρών από αποκλεισμένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η συνάντηση και οι πιέσεις για συμβιβασμό με τη Ρωσία

Η φερόμενη συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών σε τουρκικό έδαφος έρχεται ύστερα από πληροφορίες ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στην Ουκρανία για συμβιβασμό με τη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Η «Wall Street Journal» ανέφερε χθες Κυριακή ότι ο Σάλιβαν είχε πει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υιοθετήσει «ρεαλιστικές» απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων αναθεωρώντας και τη δημόσια αξίωσή του περί επιστροφής της προσαρτημένης Κριμαίας.

Ο Σάλιβαν αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι «πιέζει» την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας αυτό που λέει η κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν θα συζητήσει «τίποτε για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρκ Μάιλι, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία και την Ουκρανία να αξιοποιήσουν την αναμενόμενη μείωση των πολεμικών επιχειρήσεων τον χειμώνα για να διερευνήσουν διπλωματικές λύσεις για τον πόλεμο. Ο Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αποχώρηση της Ρωσίας απ' όλες τις κατεχόμενες περιοχές, περιλαμβανομένης και της Κριμαίας.