Πλήθος κατοίκων στη βιομηχανική μητρόπολη Γκουανγκζού της Νότιας Κίνας βγήκαν στους δρόμους αψηφώντας το υποχρεωτικό lockdown και συγκρούστηκαν με την αστυνομία εξοργισμένοι με την παράταση των μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς της COVID-19.

Δραματικά βίντεο δείχνουν οργισμένους κατοίκους να ανατρέπουν ένα όχημα της αστυνομίας και να γκρεμίζουν τα φράγματα που έχουν στηθεί για τον περιορισμό της κίνησης και της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο χειρότερο ξέσπασμα της COVID στην κινεζική μεγαλούπολη και άλλες πόλεις από την έναρξη της πανδημίας.



Τα συνεχιζόμενα lockdowns στην Κίνα πυροδοτούν την οργή και σε βίντεο που κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται εκατοντάδες άτομα να κάνουν πορεία στους δρόμους της περιοχής Χαϊζχού της Γκουανγκζού, όπου έχει επιβληθεί lockdown από τα τέλη του περασμένου μήνα. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές της πόλης, κυρίως φτωχογειτονές, όπου ζουν μετανάστες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Hong Kong Economic Journal».

Η τοπική κυβέρνηση έστειλε πολλά οχήματα της αστυνομίας για να αντιμετωπίσουν τις διαδηλώσεις, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.



Η οργή των Κινέζων, ιδιαίτερα των κατοίκων των αστικών κέντρων, φουντώνει ολοένα και περισσότερο έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο της πολιτικής της μηδενικής ανοχής της Κίνας έναντι της COVID-19.

Τα lockdowns δεν δείχνουν να μειώνονται, ακόμα και όταν οι Αρχές χαλαρώνουν ορισμένους περιορισμούς, όπως η συντόμευση της υποχρεωτικής περιόδου καραντίνας για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό και η κατάργηση ενός συστήματος τιμωρίας των αεροπορικών εταιρειών για τη μεταφορά μολυσμένων επιβατών. Οι ελλείψεις τροφίμων και η δυσκολία έγκαιρης ιατρικής περίθαλψης είναι μερικά από τα μεγαλύτερα παράπονα όσων είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου.



Λιγοστές αναρτήσεις για τις διαμαρτυρίες -που θεωρούνται ταραχές από ορισμένους- μπορούν να βρεθούν στο Weibo και στο WeChat, δύο από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, όπου οι διαδικτυακές συζητήσεις συχνά λογοκρίνονται από τους κρατικούς μηχανισμούς. Μέχρι σήμερα το πρωί έβρισκε κανείς hashtag στο Weibo, όπως «Ταραχές στην περιοχή Haizu της Γκουανγκζού» και «Ταραχές στη Haizhu», αλλά οι αναρτήσεις που εμφανίζονταν προηγουμένως είχαν εξαφανιστεί.

Η Κίνα ανέφερε περισσότερα από 17.000 νέα κρούσματα της COVID-19 τη Δευτέρα - ο υψηλότερος απολογισμός από τα τέλη Απριλίου. Αν και τα περισσότερα καταγράφηκαν στην Γκουανγκζού, μεγάλη αύξηση, στα 2.948 κρούσματα, σημείωσε και η νοτιοδυτική μεγαλούπολη Τσονγκίνγκ. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επαναλαμβάνουν ότι η Κίνα επιμένει στην πολιτική της μηδενικής ανοχής έναντι του κορονοϊού, μολονότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων τη θέτει υπό αμφισβήτηση.