Δεν χάνει ευκαιρία να εξαπολύει απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, αυτή τη φορά προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μπαλί, όπου βρέθηκε για την G20.

Ο Ερντογάν για ακόμα μία φορά απείλησε την Ελλάδα με το «θα έρθουμε ένα βράδυ» και την κάλεσε «να ξέρει τα όριά της».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιθετικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες απείλησε ξεκάθαρα την Ελλάδα με εισβολή, έρχονται την επομένη, μάλιστα, των συναντήσεών του στο περιθώριο της G20 με τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Επιμένω στο μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά. Είναι σημαντική για εμένα αυτή η δήλωση. Πρέπει η Ελλάδα να ξέρει τα όριά της και τους όρους γειτονίας. Όσο κι αν γεμίζουν τα νησιά με όπλα, δεν θα τους ωφελήσει. Αν διαβάσουν το παρελθόν, θα δουν τι έχει συμβεί. Όσα είπα δεν είναι ζήτημα ισχύος, είναι ζήτημα καρδιάς».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην Κύπρο (μετά το «χαστούκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) και την απόφαση να εντάξει στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών το ψευδοκράτος, σημειώνοντας ότι η απόφαση ισχύει και πως η Τουρκία δεν χρειάζεται την άδεια καμίας χώρας…

«Θα μιλήσω με τον Πούτιν»

Από τη συνέντευξη Τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στα όσα έγιναν στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία και τον θάνατο δύο ανθρώπων από πύραυλο που, μάλλον, εκτοξεύτηκε από ουκρανικό έδαφος.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «σέβεται τις εξηγήσεις της Ρωσίας».

«Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για έναν ρωσικό πύραυλο θα ήταν μια πρόκληση. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να φέρουμε την Ουκρανία και τη Ρωσία στο τραπέζι (σ.σ.: των διαπραγματεύσεων). Οι προκλήσεις δεν βοηθούν», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτούς και οι δηλώσεις Μπάιντεν ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν είναι ρωσικής κατασκευής δείχνουν ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν επίσης σημείωσε ότι η κατάσταση πρέπει να ερευνηθεί και ότι θα συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν επιστρέψει στην Τουρκία.

Παράλληλα, εμφανίστηκε «πεπεισμένος» ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών θα παραταθεί μετά τις 19 Νοεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να παραταθεί για ένα έτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί.

Σημειώνεται πως η Τουρκία μεσολάβησε για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία επέτρεψε την εξαγωγή σχεδόν 11 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών. Ωστόσο, η συμφωνία λήγει το Σάββατο. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε χθες, Τρίτη, απευθυνόμενος στην G20, την «επ’ αόριστον» παράταση της συμφωνίας.