Ελληνοφρένεια
Ελληνοφρένεια Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
indonesia_2022
Διεθνή

G20: «Άνευ όρων υποχώρηση από τα εδάφη της Ουκρανίας» ζητούν οι χώρες από τη Ρωσία - Σφίγγει ο κλοιός της νομισματικής πολιτικής

Οι ηγέτες εκφράζουν τη λύπη τους για τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας

Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20) δήλωσαν σήμερα ότι «εκφράζουν τη λύπη τους με τους εντονότερους όρους» για την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Στη δήλωση, η οποία εγκρίθηκε, αναφέρεται ότι τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζητούν την «πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση» της Ρωσίας, ωστόσο, όπως επισημαίνεται στον «Guardian», υπήρξαν και άλλες απόψεις.

Τονίζεται ότι το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να τηρηθεί και ότι η απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι απαράδεκτη, ενώ καλωσορίζεται η πρωτοβουλία για τις εξαγωγές δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Στη δήλωση αναφέρεται επίσης πως οι κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών θα συνεχίσουν να διαβαθμίζουν καταλλήλως τον ρυθμό της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Τα μέλη της G20 επαναλαμβάνουν επίσης τη δέσμευσή τους να αποφύγουν την υπερβολική αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ αναγνωρίζουν ότι «πολλά νομίσματα κινήθηκαν σημαντικά» φέτος.