Η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων νατοϊκές πηγές λίγες ώρες μετά την πληροφορία που μετέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι ότι ο πύραυλος που έπεσε το βράδυ της Τρίτης σε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός που είχε εκτοξευθεί για να αναχαιτίσει ρωσικό.

Θυμίζουμε ότι το ΝΑΤΟ συνεδριάζει σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων με θέμα τις εκρήξεις στην ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε να ξεκινήσει στις 11:00 ώρα Ελλάδας ενώ στη συνεδρίαση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα προεδρεύσει ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 13:30 ώρα Ελλάδας.

Παρά την εξέλιξη αυτή, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας (BBN) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεδριάσει εκ νέου στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες μετά και την πτώση πυραύλου χθες στο πολωνικό έδαφος.

«Το BBN εξετάζει τις διευθετήσεις που έχουν γίνει ως αυτή την ώρα με τους διοικητές, τους επικεφαλής υπηρεσιών και τους συμμάχους», επεσήμανε ο επικεφαλής του Γιάτσεκ Σιβίρα σε ανάρτησή του στο Twitter.