Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία των δύο Πολωνών εργατών αγροκτημάτων που σκοτώθηκαν όταν ένας αδέσποτος ουκρανικός πύραυλος έπεσε πάνω τους χθες, πυροδοτώντας ένα μεγάλο διπλωματικό επεισόδιο.

Ο Bogusław Wos, 62, ο επιστάτης μιας αποθήκης σιτηρών, και ο Bogdan Ciupek, 60, ένας οδηγός τρακτέρ, σκοτώθηκαν γύρω στις 15:40 την Τρίτη όταν ένας πύραυλος S-300 έπληξε την πόλη Przewodow στην Ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

FOTO_1_2

FOTO_2_2

Αρχικά υπήρχε φόβος ότι ο πύραυλος θα μπορούσε να είχε εκτοξευθεί από τις δυνάμεις του Πούτιν, πυροδοτώντας μια σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αλλά αυτό δεν ίσχυε.

«Ατυχές περιστατικό» το χτύπημα, λέει ο πρόεδρος Ντούντα

Ο πολωνικός πύραυλος «πιθανότατα ήταν ένα ατυχές περιστατικό» που οφείλεται στην ουκρανική αεράμυνα, διεμήνυσε ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, και δεν υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι το περιστατικό με πυραύλους ήταν σκόπιμη επίθεση ή ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη ρωσική πλευρά.


«Από τις πληροφορίες που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, ήταν ένας πύραυλος S-300 κατασκευασμένος στη Σοβιετική Ένωση, ένας παλιός πύραυλος, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι εκτοξεύτηκε από τη ρωσική πλευρά. Είναι πολύ πιθανό να εκτοξεύτηκε από ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα», διεμήνυσε.


Η Πολωνία εξακολουθεί να αναλύει τη δυνατότητα δρομολόγησης του μέτρου του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, του επίσημου μηχανισμού για διαβούλευση, βάσει του οποίου μια χώρα μπορεί να συγκαλέσει συνάντηση όταν αισθάνεται ότι το έδαφός της παραβιάζεται ή απειλείται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της, Mατέους Μοραβιέτσκι. Μιλώντας ωστόσο στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Ντούντα, είπε ότι πιθανότατα δεν θα θεωρηθεί απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί αυτό το μέτρο.