Ο Ρώσος ολιγάρχης και αφεντικό του Wagner Group Γιεβγκένι Πριγκόζιν, υπερασπίστηκε ένα βίαιο βίντεο που δείχνει τη στυγερή δολοφονία ενός πρώην μέλους της διαβόητης ομάδας μισθοφόρων, που είχε αυτομολήσει στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, το βίντεο, που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο στο δίκτυο Grey Zone του Telegram, απεικονίζει τη δολοφονία με βαριοπούλα του Γεβγκένι Νούζιν, πρώην μέλους της Wagner.

Στο βίντεο ο Νούζιν λέει: «Στις 4 Σεπτεμβρίου έθεσα σε εφαρμογή το σχέδιό μου να αλλάξω στρατόπεδο και να πολεμήσω στο πλευρό Ουκρανών στρατιωτών. Στις 11 Νοεμβρίου βρισκόμουν σε δρόμο στο Κίεβο, όταν κάποιος με χτύπησε στο κεφάλι και έχασα τις αισθήσεις μου. Ξύπνησα σε αυτό το κελάρι και μου είπαν ότι θα με δικάσουν».

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, θα σωριαστεί νεκρός, χτυπημένος τουλάχιστον μια φορά με βαριοπούλα.

Ο Πριγκόζιν, που είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι από την παραστρατιωτική οργάνωση μισθοφόρων Wagner «μπορείς να φύγεις λόγω σύνταξης ή σε φέρετρο», ρωτήθηκε στο δικό του λογαριασμό στο Telegram για τη στυγνή δολοφονία.

Και μολονότι δεν παραδέχθηκε άμεσα ότι τη διέπραξαν μισθοφόροι της Wagner, απάντησε: «Ο Νούζιν πρόδωσε το λαό του, τους συντρόφους του, τους πρόδωσε συνειδητά. Δεν πιάστηκε αιχμάλωτος, ούτε παραδόθηκε. Αντίθετα, σχεδίαζε την απόδρασή του. Ο Νούζιν είναι προδότης.

Οι Ρώσοι μπορούν να οσμίζονται την προδοσία, το έχουν στα γονίδιά τους, εξ’ ου και τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», επισήμανε το αφεντικό της Wagner, αναφερόμενος σε κάποια επαινετικά σχόλια για τη δολοφονία.


«Εξαιρετική σκηνοθετική δουλειά»

Σε άλλη ανάρτησή του στο Telegram, ο Πριγκόζιν χαρακτήρισε το βίντεο της δολοφονίας «εξαιρετική σκηνοθετική δουλειά».

«Προτιμώ να βλέπω τέτοιες ιστορίες στο θέατρο. Όσον αφορά στον εκτελεσθέντα σε αυτό το σόου, είναι σαφές ότι δεν βρήκε την ευτυχία στην Ουκρανία. Νομίζω ότι αυτή η ταινία ονομάζεται "Σκυλίσιος θάνατος για ένα σκυλί"», πρόσθεσε.

Το συνοδευτικό κείμενο στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Gray Zone αναφέρει ότι «η βαριοπούλα και οι προδότες έχουν στενή σχέση για την “ορχήστρα”. Και τώρα (…) ο προδότης έλαβε την παραδοσιακή Βαγκνερική τιμωρία».


«Τα γύρισε ο Πριγκόζιν»

Σύμφωνα, πάντως, με το ΑΠΕ-ΜΠΕ Πριγκόζιν φέρεται να ανασκεύασε και να αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της Wagner στην εκτέλεση, δηλώνοντας ότι για αυτή ευθύνονται οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Αυτό περιλαμβάνεται στις τακτικές των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, οι οποίες απαγάγουν ανθρώπους, περιλαμβανομένων Ρώσων πολιτών, σε όλο τον κόσμο», σχολίασε, ζητώντας από τους Ρώσους εισαγγελείς να ξεκινήσουν έρευνα για την υπόθεση.

«Οι εργαζόμενοι της Wagner διακρίνονται για την εξαιρετική τους πειθαρχία και τον αυστηρό σεβασμό των διεθνών κανόνων και των κανόνων συμπεριφοράς που είναι παγκοσμίως αποδεκτοί», πρόσθεσε ο 61χρονος Πριγκόζιν.


Θύμα της Wagner: «Πώς μπορείς να πολεμάς την ίδια σου την οικογένεια;»

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Νούζιν μίλησε στον Ουκρανό δημοσιογράφο Γιούρι Μπουτούσοφ για την παράδοσή του στις ουκρανικές δυνάμεις και την προθυμία του να πολεμήσει στο πλευρό τους. Μίλησε ακόμη για το πώς η Wagner group στρατολογεί κρατούμενους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την υπόσχεση για πλήρη απαλλαγή τους στη Ρωσία.

Έναν μήνα αργότερα ο Νούζιν παραχώρησε άλλη συνέντευξη στην Ουκρανή δημοσιογράφο Ραμίνα Εσκακζάι εκφράζοντας την υποστήριξή του προς την Ουκρανία και αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης της Wagner group.

Ο Νούζιν επιβεβαίωσε ότι είχε κάνει 23 χρόνια σε φυλακή του Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας για φόνο και επρόκειτο να αποφυλακιστεί το 2027, αλλά επέλεξε να ενταχθεί στη Wagner group για να πολεμήσει στην Ουκρανία. «Οι γονείς μου ζουν στη δυτική Ουκρανία. Πώς μπορείς να πολεμήσεις την ίδια σου την οικογένεια;», αναρωτήθηκε.

Άγνωστο παραμένει ακόμη πώς κατέληξε ο Νούζιν αιχμάλωτος των πρώην συντρόφων του.

Ερωτηθείς σχετικά με το βίντεο της στυγνής δολοφονίας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε: «Ουδέν σχόλιον, δεν γνωρίζουμε τι είναι, πόσο γνήσιο είναι. Δεν είναι αυτή η δουλειά μας».

Ο Πργικόζιν είναι ένας από τους εμπίστους του Βλαντίμιρ Πούτιν, εξ ου και ο χαρακτηρισμός «σεφ του Πούτιν», που του αποδίδουν όταν η εταιρεία του άρχισε να φροντίζει για το catering σε εκδηλώσεις του Κρεμλίνου. Τον Σεπτέμβριο παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι είναι ο ιδρυτής της Wagner group.