Σε τελετή καθέλκυσης δύο πυρηνικών παγοθραυστικών που θα εξασφαλίσουν τη ναυσιπλοΐα της Ρωσίας στη Δυτική Αρκτική παρευρέθηκε μέσω διαδικτύου ο Βλαντίμιρ Πούτιν και δεν παρέλειψε να «διαφημίσει» τη δύναμη της χώρας του.

 Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της βόρειας Ρωσίας, ωστόσο ο Πούτιν επέβλεψε τη διαδικασία μέσω βίντεο-σύνδεσης από το Κρεμλίνο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τέτοιου είδους πυρηνικά παγοθραυστικά έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα.

  «Και τα δύο παγοθραυστικά καθελκύστηκαν ως μέρος ενός μεγάλου και εξελισσόμενου έργου και αποτελούν μέρος της μεγάλης κλίμακας, συστηματικής δουλειάς μας για τον εκ νέου εξοπλισμό και την αναπλήρωση του εγχώριου στόλου των παγοθραυστικών, για την ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης της Αρκτικής», είπε ο Πούτιν.

 Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η Αρκτική αποκτά πλέον μεγαλύτερη στρατηγική σημασία λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς η συρρίκνωση του πάγου ανοίγει νέους θαλάσσιους δρόμους. Τεράστιοι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται στις αρκτικές περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χερσόνησο Γιαμάλ.

 Ο Πούτιν μοίραζε... χαμόγελα, καθώς το πυρηνικό παγοθραυστικό Yakutia βρέθηκε στο νερό, την ώρα που ο ρωσικός εθνικός ύμνος συνόδευε την έπαρση της ρωσικής σημαίας στο παγοθραυστικό Ural που θα ξεκινήσει εργασίες τον Δεκέμβριο.

 Δύο άλλα παγοθραυστικά της ίδιας κατηγορίας, το Arktika και το Sibir, βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία και ένα άλλο, το Chukotka, έχει προγραμματιστεί για το 2026. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ένα υπερισχυρό πυρηνικό παγοθραυστικό μήκους 209 μέτρων γνωστό ως «Rossiya», με εκτόπισμα έως 71.380 τόνους, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.

 «Είναι απαραίτητα για τη μελέτη και την ανάπτυξη της Αρκτικής, για τη διασφάλιση της ασφαλούς, βιώσιμης ναυσιπλοΐας σε αυτή την περιοχή, για την αύξηση της κυκλοφορίας κατά μήκος της Βόρειας Θάλασσας», είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε:

 «Η ανάπτυξη αυτού του πιο σημαντικού διαδρόμου μεταφορών θα επιτρέψει στη Ρωσία να ξεκλειδώσει πιο ολοκληρωμένα το εξαγωγικό δυναμικό της και να δημιουργήσει αποτελεσματικές διαδρομές logistics, συμπεριλαμβανομένης της Νοτιοανατολικής Ασίας. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με τους εταίρους που θέλουν να συνεργαστούν με τη Ρωσία», είπε ο Ρώσος ηγέτης.