Με τον όρο «προαγωγό της τρομοκρατίας» χαρακτήρισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Ρωσία.

Το Ε.Κ. ενέκρινε ψήφισμα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με 494 ψήφους υπέρ (58 κατά και 44 αποχές), στο οποίο οι Ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και οι θηριωδίες που έχουν λάβει χώρα από τα ρωσικά στρατεύματα αλλά και δυνάμεις που ελέγχονται από τη Ρωσία, έναντι Ουκρανών αμάχων αποτελούν εγκλήματα πολέμου που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Δεδομένου του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ώρα δεν μπορεί να αποδόσει επίσημα τον άνωθεν χαρακτηρισμό σε κράτη, το Ε.Κ. κάλεσε την ΕΕ αλλά και τα κράτη - μέλη για την θέσπιση νομικού πλαισίου, αλλά και την εξέταση της περίπτωσης ένταξης της Ρωσίας στον κατάλογο κρατών «προαγωγών της τρομοκρατίας». Αυτή η θέση θα έχει ως συνέπεια να ενταθούν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας, γεγονός που αναπόφευκτα αλλά και νομοτελειακά θα περιορίσει στο ελάχιστο τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωβουλευτές απηύθυναν κάλεσμα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμπεριλάβει τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση «ομάδα Βάγκνερ», το 141ο Ειδικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα (γνωστό και ως «Kadyrovites»), καθώς και άλλες ένοπλες ομάδες, πολιτοφυλακές και ένοπλες δυνάμεις υπό ρωσικό έλεγχο που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία, στον κατάλογο των τρομοκρατών της ΕΕ.

Να ολοκληρωθεί η ένατη δέσμη κυρώσεων

Το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία διεθνώς, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς και φορείς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να μειωθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, οι επαφές της ΕΕ με επίσημους Ρώσους αντιπροσώπους να περιοριστούν στο απολύτως ελάχιστο, καθώς και να κλείσουν και να απαγορευτούν τα ρωσικά ιδρύματα στην ΕΕ που διαδίδουν κρατική προπαγάνδα σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο των κλιμακούμενων τρομοκρατικών ενεργειών του Κρεμλίνου εναντίον Ουκρανών αμάχων, το ψήφισμα καλεί ακόμα τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο να ολοκληρώσουν γρήγορα τις εργασίες τους για το ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης οι χώρες της ΕΕ να προλαμβάνουν, να διερευνούν και να διώκουν ενεργά κάθε καταστρατήγηση των υφιστάμενων κυρώσεων και, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξετάζουν πιθανά μέτρα κατά των χωρών που προσπαθούν να βοηθήσουν τη Ρωσία να παρακάμψει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.