Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of
Η 'Ωρα του Λαού - Ελληνοφρένεια best of Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
komision
Διεθνή

Οργή από την Ευρώπη για την πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η Ισπανία χαρακτήρισε την πρόταση «αστεία» και η Ελλάδα «παράλογη»

Την οργή τους κατά της Κομισιόν για την «αστεία», όπως είπαν, πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο εξέφρασαν χώρες απ' όλη την Ευρώπη, ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση της Κομισιόν βάζει το πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη στιγμή που σήμερα είναι στα 115 ευρώ.

Πολλές χώρες αντέδρασαν έντονα. Η Ισπανία χαρακτήρισε την πρόταση «αστεία» και η Ελλάδα «παράλογη».

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας, κ. Σκρέκα, η πρόταση της Κομισιόν στέλνει το λάθος μήνυμα στις αγορές, λέγοντας ουσιαστικά ότι η Ε.Ε. έχει να πληρώσει τόσα πολλά για φυσικό αέριο.

Στόχος της Αθήνας σήμερα είναι να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει η πλειοψηφία 15 κρατών ώστε να ρίξουμε το πλαφόν μεταξύ 150–200 ευρώ.

Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των 15, όπου επιβεβαίωσαν να κρατήσουν κοινή στάση και να ζητήσουν την παρουσίαση μιας καινούργιας πρότασης με σημαντικές βελτιώσεις ώστε να εγκριθούν και οι 3 κανονισμοί –για τους άλλους 2 καίγεται η Γερμανία να εγκριθούν– σε επόμενο έκτακτο Συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκέμβριου.

Ένα έμμεσο βέτο εν ολίγοις, που μάλλον πιάνει, καθώς η Γερμανία έκανε δεκτή την πρόταση των «15» και δεσμεύεται να διαπραγματευτεί με καλή πίστη το πλαφόν στην επόμενη συνάντηση.