Σε κατάσταση πολιορκίας από τους αγρότες θα βρεθούν σήμερα οι Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν οι ηγέτες της Ευρώπης για τη Σύνοδο Κορυφής, υπό την πίεση των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει ένα βασικό θέμα: την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πολυετούς προϋπολογισμού, με την Ουγγαρία να μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και όλα τα βλέμματα να στρέφονται για μία ακόμη φορά στον Βίκτορ Όρμπαν. Η Γαλλία ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο οτι θα θελήσει να εντάξει στην ατζέντα και το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων που απασχολεί ήδη σχεδόν τα μισά κράτη-μέλη.


Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Πολιορκία των Βρυξελλών από τρακτέρ

Από το βράδυ της Τετάρτης (31/1) άρχισαν να καταφθάνουν στις Βρυξέλλες τα πρώτα κομβόι τρακτέρ αγροτών με προορισμό την Ευρωπαϊκή Συνοικία. Ορισμένα σημεία εξόδου και εισόδου της βελγικής πρωτεύουσας έχουν ήδη κλείσει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νέων Αγροτών (FJA), Φλοριάν Πονσελέ, τα ξημερώματα της Πέμπτης ορισμένοι από τους αγρότες εμπόδισαν την πρόσβαση στις Βρυξέλλες.

Περίπου στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) η πλειοψηφία των τρακτέρ αναμένεται να κατευθυνθεί κοντά στην πλατεία Σουμάν, στα κτίρια της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προς την πλατεία Λουξεμβούργου (Place du Luxembourg) έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα διεξάγουν συμβολικές δράσεις και ομιλίες.

Στην τεράστια διαδήλωση στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχουν αγροτικά σωματεία από Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FJA, ο «γενικός αποκλεισμός» των Βρυξελλών αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης (1/2) και προειδοποιεί πως εάν οι αγρότες δεν κερδίσουν αυτά που διεκδικούν, οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή.

Οι αστυνομικές Αρχές των Βρυξελλών προειδοποιούν για σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο αλλά και στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Παράλληλα, συνιστούν στους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με τα οχήματά τους και να προτιμήσουν το μετρό.

Οι Βέλγοι αγρότες απέκλεισαν την πρόσβαση σε δρόμους προς το λιμάνι Ζεεμπρούγκε για άλλη μία ημέρα. Ένας διοργανωτής των κινητοποιήσεων είπε πως περισσότερα από 100 τρακτέρ συμμετέχουν στον αποκλεισμό.

Εκπρόσωπος Τύπου του λιμανιού της Αμβέρσας είπε πως αγρότες έχουν επίσης ξεκινήσει να εμποδίζουν φορτηγά κατά την είσοδο και έξοδό τους από το λιμάνι της Αμβέρσας, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Μπλόκο έχει επιπλέον στηθεί σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στο Βέλγιο.


Στους δρόμους Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί και Γερμανοί αγρότες

Αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών στη Γαλλία, οι οποίοι έχουν αποκλείσει βασικούς αυτοκινητόδρομους και είναι αποφασισμένοι να μπουν στο κέντρο του Παρισιού, επηρεάζοντας και τις γειτονικές χώρες (Βέλγιο, Ισπανία). Η κυβέρνηση Μακρόν αναγκάστηκε να βγάλει στους δρόμους τεθωρακισμένα, για την προστασία αγοράς τροφίμων στη πρωτεύουσα.

Οι Αρχές προχώρησαν σε 79 προσαγωγές με τις 15 να μετατρέπονται σε συλλήψεις, για παρεμπόδιση κυκλοφορίας, καθώς ορισμένοι αγρότες κατάφεραν να μπουν στην αγορά.

Σήμερα αναμένεται να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι καθώς οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, με τη κοινή γνώμη να είναι συντριπτικά υπέρ των αγροτών, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 79% τάσσεται υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Τα παιδιά των αγροτών βγήκαν χθες με παιδικά τρακτέρ και πλακάτ στο Στρασβούργο, για να στηρίξουν την προσπάθεια των πατεράδων τους.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις αγροτών που ξεκίνησαν στη Γαλλία πραγματοποιούνται εδώ και αρκετές ημέρες στο Βέλγιο. Οι διαμαρτυρίες των αγροτών συνεχίστηκαν χθες σε όλη τη χώρα, με τα τρακτέρ να μπλοκάρουν σημαντικούς δρόμους, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στις πρωινές και απογευματινές ώρες αιχμής.

Ο περιφερειακός δρόμος των Βρυξελλών (R0) εξακολουθεί να είναι κλειστός σε μερικά σημεία, ενώ μέσα στην πόλη, περίπου 20 τρακτέρ απέκλεισαν την πλατεία de Meeûs κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε η αστυνομία των Βρυξελλών. Οι αγρότες ήταν κυρίως από την περιοχή Charleroi και συμμετείχαν στη γενική διαμαρτυρία. Η αστυνομία αναμένει ότι περισσότεροι αγρότες θα μπουν στο «χορό» των κινητοποιήσεων σχεδιάζοντας να παραμείνουν στην πρωτεύουσα μέχρι σήμερα για να δώσουν σημαντικό «παρών» στην Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στη Δυτική Φλάνδρα, αγρότες και κηπουροί απέκλεισαν τους δρόμους πρόσβασης στο λιμάνι του Zέμπρουγκε. Οι αγρότες επιλέγουν να διαμαρτυρηθούν στο λιμάνι, «γιατί η βιομηχανία επιτρέπεται να εκπέμπει 40 φορές περισσότερες εκπομπές από εμάς ως αγρότες». Οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται σε όλη την Ευρώπη κέρδισαν την πρώτη τους παραχώρηση από τις Βρυξέλλες, με την ΕΕ να ανακοινώνει καθυστέρηση στους κανόνες που θα τους ανάγκαζε να κάνουν αγρανάπαυση για να ενθαρρύνουν τη βιοποικιλότητα και την υγεία του εδάφους.

Στη Γαλλία, περίπου 10.000 Γάλλοι αγρότες ενίσχυσαν τις διαμαρτυρίες τους χθες με τουλάχιστον 100 αποκλεισμούς σε μεγάλους δρόμους σε όλη τη χώρα, καθώς 18 αγρότες συνελήφθησαν επειδή απέκλεισαν την κυκλοφορία στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη χονδρική αγορά τροφίμων στο Rungis, νοτιοανατολικά του Παρισιού και 79 άλλοι συνελήφθησαν αφού κατάφεραν να μπουν μέσα.
Εκτός από την Ελλάδα και το Βέλγιο, στους δρόμους βγήκαν χθες Ισπανοί, Ιταλοί και Γερμανοί αγρότες.

Περίπου εβδομήντα Ιταλοί αγρότες με τα τρακτέρ τους έστησαν μπλόκο στα διόδια έξω από την πόλη Μπρέσια, στη βόρεια περιφέρεια της Λομβαρδίας, διαμαρτυρόμενοι κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, αλλά και της στάσης μεγάλων ιταλικών γεωργικών ενώσεων, διότι θεωρούν ότι δεν κινήθηκαν έγκαιρα προς υπεράσπιση των ζωτικών συμφερόντων τους. Ζητούν μεταξύ άλλων αύξηση των τιμών χονδρικής πώλησης των προϊόντων τους και μείωση της γραφειοκρατίας.

Για αρκετή ώρα η κίνηση παρέλυσε σε όλη την νότια περιοχή της πόλης της Μπρέσια ενώ οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις επόμενες ημέρες.

Αγρότες απέκλεισαν επίσης την κυκλοφορία με εκατοντάδες τρακτέρ σε εισόδους και εξόδους αυτοκινητόδρομων κοντά στο Μιλάνο, στην Τοσκάνη και σε άλλες περιοχές τις τελευταίες ημέρες.

Στους δρόμους βγήκαν χθες και οι Ισπανοί αγρότες για ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να τους προστατεύσει από τα αυξανόμενα κόστη και τις φθηνές εισαγωγές.

Έντονες κινητοποιήσεις αγροτών σημειώνονται και σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Στο Αμβούργο πάνω από 1.500 τρακτέρ απέκλεισαν το λιμάνι, προκαλώντας χάος. Κεντρικό αίτημα των αγροτών είναι η απόσυρση της απόφασης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου.

Η «παραχώρηση» από τις Βρυξέλλες

Τη δυνατότητα παρέκκλισης από τους κανόνες της ΚΑΠ που υποχρεώνει τους αγρότες να διατηρούν τουλάχιστον το 4% της γης τους σε αγρανάπαυση, πρότεινε η Κομισιόν και για το 2024, σε μία πρώτη μικρή νίκη για τους αγρότες. Πρόκειται για μια «πράσινη» παρέκκλιση, όπου ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ευρωπαίους αγρότες να εξαιρεθούν απ’ αυτή την απαίτηση, χωρίς να χάνουν τις σχετικές επιδοτήσεις.

«Η πρόταση της Επιτροπής, που εστάλη σήμερα στα κράτη μέλη παρέχει μια πρώτη συγκεκριμένη πολιτική απάντηση για την αντιμετώπιση των ανησυχιών των αγροτών για το εισόδημα», επισημαίνει σχετικά η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται επί της ουσίας για αιτήματα που υποβλήθηκαν από πολλά κράτη μέλη στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γεωργίας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mάρος Σέφτσοβιτς, περιέγραψε την απόφαση της Τετάρτης (31/1), η οποία αναμένεται να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη εντός 15 ημερών, ως «χέρι βοήθειας» για τον τομέα σε μια δύσκολη στιγμή. Επικαλούμενος τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, τον καύσωνα σε όλη τη νότια Ευρώπη και την ξηρασία στην Ισπανία, η οποία έχει απαστραγγίσει τις δεξαμενές στην Ανδαλουσία, είπε ότι είναι σημαντικό να ακούσουμε τους αγρότες και «να αποφύγουμε την πόλωση που κάνει κάθε συζήτηση πιο δύσκολη»

«Αισθανόμαστε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δράσουμε κάτω από αυτήν την πίεση που [αισθάνεται] η αγροτική κοινότητα», είπε. «Είχαμε μια σειρά από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, ξηρασίες, πλημμύρες σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και υπήρξε σαφής αρνητική επίδραση στην παραγωγή, στα έσοδα και φυσικά μειωμένο εισόδημα για τους αγρότες».

Σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες για τις καλλιέργειες σήμαιναν ότι οι αγρότες βρίσκονταν σε ένα «επίμονο σημείο πόνου» που «ανέβαζε το κόστος παραγωγής και συμπίεζε τα έσοδα», είπε ο Šefčovič.

Σύμφωνα με τους κανόνες, οι αγρότες έπρεπε να διατηρήσουν το 4% της καλλιεργήσιμης γης τους απαλλαγμένο από φυτική παραγωγή, σε μια προσπάθεια να αναγεννήσουν την υγεία του εδάφους και να αυξήσουν τη βιοποικιλότητα, η οποία επίσης βρίσκεται σε κρίση. Εναλλακτικά, οι αγρότες θα μπορούσαν να είχαν εξαιρεθεί από αυτόν τον κανόνα της «παύσης καλλιέργειας» εάν είχαν χρησιμοποιήσει το 7% της γης τους για καλλιέργειες, όπως το τριφύλλι, που παρέχουν κάλυψη στο έδαφος μετά τη συγκομιδή της κύριας καλλιέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες προτάσεις, οι αγρότες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αγρανάπαυση ή εναλλακτικές καλλιέργειες σε τμήμα γης, μέχρι το 2025. Η αλλαγή έρχεται καθώς οι διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν ενταθεί, τις τελευταίες 24 ώρες.


«Δουλεύουμε σαν τα σκυλιά...»

Την Τετάρτη, Γάλλοι αγρότες από τα νοτιοδυτικά της χώρας κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της αστυνομίας νότια του Παρισιού παίρνοντας πίσω δρόμους ή μεταβαίνοντας με τρακτέρ και φορτηγά στην περιοχή κοντά στην αγορά τροφίμων Rungis. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν είχε προειδοποιήσει ότι ενώ οι διαμαρτυρίες των αγροτών στους αυτοκινητόδρομους θα ήταν ανεκτές, η αστυνομία δεν θα τους επέτρεπε να αποκλείσουν τα αεροδρόμια ή το Rungis, τη μεγαλύτερη αγορά φρέσκων τροφίμων στην Ευρώπη.

Η εισαγγελία του Créteil έξω από το Παρίσι είπε ότι 15 από τους 18 αγρότες που συνελήφθησαν κοντά στο Rungis ήταν υπό κράτηση και ανακρίνονται από την αστυνομία. Γάλλοι αγρότες απέκλεισαν επίσης δρόμους γύρω από τη Λυών. Σε ένα οδόφραγμα αγροτών στο Cavaillon στο νότο, ξένα προϊόντα, όπως ιταλικά ακτινίδια και αχλάδια, ξεφορτώθηκαν από φορτηγά.

Η Βιρζίλ, μία αγρότισσα που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, είπε στο BFMTV: «Αυτό αφορά την οργή των κατοίκων της επαρχίας που αντιμετωπίζονται από ανόητους. Δουλεύουμε σαν τα σκυλιά. Το μήνυμά μας είναι: Αγοράστε γαλλικά προϊόντα, κάντε αυτή την προσπάθεια».

Μετά από μέρες διαδηλώσεων με αίτημα υψηλότερα εισοδήματα, λιγότερη γραφειοκρατία και προστασία από τον ξένο ανταγωνισμό, «υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες» μεταξύ των αγροτών, λέει ο Αρνό Ρουσσό, επικεφαλής του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της Γαλλίας, της FNSEA. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να απαντηθούν άμεσα όλα τα αιτήματα «έτσι προσπαθώ να ζητήσω ηρεμία και λογική».

Μέχρι τώρα, οι αγρότες δεν έχουν εντυπωσιαστεί με τις γρήγορες λύσεις που προσφέρουν πολιτικοί ή αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες. Εκφράζουν ανησυχίες για το υψηλό κόστος της γης, την πίεση από τα σούπερ μάρκετ να πουλήσουν τις καλλιέργειες σε τιμές πλησίον του κόστους και την πληθώρα νέων περιβαλλοντικών κανόνων που έρχονται με τη μορφή των νόμων της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης.


Το 30% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού πάει στους αγρότες

Οι επικριτές τους λένε ότι οι αγρότες της ΕΕ συγκαταλέγονται στους κλάδους με τη μεγαλύτερη κάλυψη του κόστους, με περισσότερα από 307 δισεκατομμύρια ευρώ (30% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ) να προορίζονται για αυτούς μεταξύ 2023 και 2027.

Ερωτηθείς εάν η παραχώρηση της Τετάρτης θα ήταν αρκετή για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις, ο Σέφτσοβιτς παραδέχτηκε ότι η ΕΕ θα πρέπει να «εντείνει» τον διάλογο με τους αγρότες για να βεβαιωθεί ότι εισακούστηκαν. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα γίνει μια ήπειρος που θα είναι κατοικήσιμη, επίσης, στο μέλλον», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει επίσης μέτρα για τον περιορισμό της διαταραχής της αγοράς από τα ουκρανικά προϊόντα που εισέρχονται στην ΕΕ, μετά την άρση των δασμών ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας. Η Γαλλία θα αντιταχθεί στην υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του νοτιοαμερικανικού μπλοκ Mercosur – ένα βασικό «αγκάθι» για τους διαδηλωτές – που υπογράφεται στην τρέχουσα κατάστασή της.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρινό Λε Μέρ, δήλωσε ότι θα υπάρχει στενότερη παρακολούθηση των ευρωπαϊκών πλατφορμών εμπορίας τροφίμων για να διασφαλιστεί ότι «το εισόδημα των αγροτών δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα θυσιαστεί στις εμπορικές διαπραγματεύσεις».