Ελληνοφρένεια
Ελληνοφρένεια Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
meta
Διεθνή

Meta: Μπλόκαρε καμπάνια προπαγάνδας του αμερικανικού στρατού

Η μυστική καμπάνια χρησιμοποιούσε πλαστούς λογαριασμούς και εικόνες προσώπων που είχαν δημιουργηθεί σε υπολογιστή

Σε «πρόσωπα που συνδέονται με τον στρατό των ΗΠΑ » αποδίδει η Meta Platforms καμπάνια προπαγάνδας υπέρ των αμερικανικών θέσεων, όχι μόνο στο Facebook και στο Instagram, αλλά και άλλες πλατφόρμες.

Ειδικότερα, η μυστική καμπάνια χρησιμοποιούσε πλαστούς λογαριασμούς και εικόνες προσώπων που είχαν δημιουργηθεί σε υπολογιστή, για να επικρίνει, μεταξύ άλλων, τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα.

Η εταιρεία ανέφερε σε έκθεσή της ότι μπλόκαρε 39 λογαριασμούς, 2 ομάδες, 16 σελίδες στο Facebook, καθώς και 26 λογαριασμούς στο Instagram, λόγω παράβασης των κανονισμών για τη «συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά».

Σύμφωνα πάντως με την έκθεση, οι προπαγανδιστικές αναρτήσεις δεν είχαν βρει μεγάλη απήχηση.

Η καμπάνια που «προήλθε από τις ΗΠΑ» εστίαζε στη Ρωσία, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αλγερία, το Ιράν, το Ιράκ, το Καζακστάν, την Κιργιζία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και την Υεμένη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Meta, ορισμένοι λογαριασμοί παρουσιάζονταν ως ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και δημοσίευσαν άρθρα της ρωσικής υπηρεσίας του BBC ως δικά τους.

Ψεύτικοι λογαριασμοί εντοπίστηκαν και σε άλλες πλατφόρμες όπως το Twitter, το YouTube και το Telegram, καθώς και σε ρωσικές πλατφόρμες όπως το VKontakte και το Odnoklassniki.

«Παρόλο που τα πρόσωπα πίσω από αυτή την επιχείρηση προσπάθησαν να αποκρύψουν τις ταυτότητες και τις επαφές τους, η έρευνά μας εντόπισε συνδέσεις με πρόσωπα που σχετίζονται με τον στρατό των ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση.

Τα ευρήματα της Meta επιβεβαιώνουν προηγούμενο ρεπορτάζ της Washington Post.

Πηγές της εφημερίδας ανέφεραν πως η καμπάνια προπαγάνδας προκάλεσε ανησυχία στο Πεντάγωνο, το οποίο διέταξε έρευνα για τον τρόπο διεξαγωγής ψυχολογικών επιχειρήσεων.