Το Ιράν έγραψε ιστορία. Οι πολύμηνες και αιματηρές διαδηλώσεις στη χώρα μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί οδήγησαν στην κατάργηση της Αστυνομίας των Ηθών.

Μετά τη δολοφονία της Αμινί, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, το κλίμα στη χώρα ήταν τεταμένο, με το θεοκρατικό καθεστώς να υποχωρεί τελικά και να καταργεί την αστυνομία που είχε ως υποχρέωση της επίβλεψη και συμμόρφωση με τον ισλαμικό νόμο, των γυναικών.

Θα καταργηθεί η υποχρεωτικότητα της μαντίλας;

Η Αστυνομία Ηθών του Ιράν στα 16 χρόνια επιβολής του ισλαμικού κώδικα συμπεριφοράς, όπως τον αντιλαμβάνονται οι μουλάδες της Τεχεράνης, σφίγγει και χαλαρώνει τα λουριά ανάλογα με τις εσωτερικές ισορροπίες του καθεστώτος.

Το γεγονός ότι τώρα άνοιξε δημόσια το θέμα κατάργησής της είναι από μόνο του είδηση, και ίσως μια πρώτη νίκη για τις γυναίκες και τους άνδρες που βγαίνουν στους δρόμους πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.

Οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα δείχνουν ότι το καθεστώς ή ένα μέρος του κάνει ένα βήμα πίσω, ίσως επιχειρεί να εκτονώσει την ένταση.

Το βασικό ερώτημα είναι αν και πόσο θα αλλάξει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα της χιτζάμπ. Tο θέμα βρίσκεται επί τάπητος, όμως, μένει να δούμε τι θα προκύψει και αν μπορεί να καταργηθεί ένα βασικό στοιχείο της ιδεολογίας του καθεστώτος.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι στο εσωτερικό του καθεστώτος υπάρχουν αντίρροπες τάσεις σκληροπυρηνικών και των λεγόμενων μεταρρυθμιστών, ενώ είναι πιθανό οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές να βγουν πάλι στους δρόμους αξιώνοντας περισσότερες αλλαγές.

Το κρατικό ιρανικό κανάλι Αλ Αλάμ μετέδωσε απόψε ότι «ξένα ΜΜΕ παρουσιάζουν τις δηλώσεις του εισαγγελέα ως υποχώρηση από την πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τη χιτζάμπ και την ηθική εξαιτίας των διαδηλώσεων, όμως το μόνο που έκανε ο αξιωματούχος ήταν να πει πως η Αστυνομία Ηθών δεν υπάγεται στη Δικαιοσύνη».

Κατά τα λοιπά, το βασικό θέμα στα κρατικά ΜΜΕ είναι η εκτέλεση τεσσάρων ατόμων που καταδικάστηκαν ως πράκτορες του Ισραήλ.