Η απροσδόκητη ανακοίνωση της διάλυσης της περιώνυμης «αστυνομίας ηθών» στο Ιράν θεωρήθηκε από πολλούς κίνηση προς τους διαδηλωτές του πρωτοφανούς κινήματος διαμαρτυρίας που συγκλονίζει εδώ και πάνω από δυόμισι μήνες τη χώρα, όμως οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι δεν επιφέρει καμία αλλαγή στον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλεται από το 1983 στις γυναίκες που ζουν στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το Σάββατο ο γενικός εισαγγελέας Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών, ενός αστυνομικού σώματος που ιδρύθηκε το 2006, επί προεδρίας του υπερσυντηρητικού Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Αποστολή του ήταν η διάδοση «της κουλτούρας της σεμνότητας και του χιτζάμπ».

Η ανακοίνωση θεωρήθηκε κίνηση προς τους διαδηλωτές που βρίσκονται στους δρόμους από τα μέσα του Σεπτεμβρίου και τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμίνι μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών. Όμως, οι οργανώσεις αμφιβάλλουν αν η ανακοίνωση ευσταθεί, θεωρώντας ότι επρόκειτο μάλλον για μία αυτοσχέδια απάντηση σε ερώτηση που ετέθη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Θεωρούν επίσης ότι η κατάργηση της αστυνομίας ηθών δεν θα αλλάξει τίποτα στην υποχρέωση των γυναικών να φορούν μαντίλα. Θα σημαίνει απλώς ότι θα βρεθούν άλλοι τρόποι για την εφαρμογή των ενδυματολογικών απαγορεύσεων που επιβάλλονται στις Ιρανές με τον νόμο του 1983.

Η κατάργηση αυτών των αστυνομικών μονάδων θα είναι πιθανώς πολύ περιορισμένη και θα γίνει με μεγάλη καθυστέρηση για τους διαδηλωτές, οι οποίοι πλέον ζητούν αλλαγή καθεστώτος, εξηγεί η Ρόγια Μπορουμάντ, εκ των ιδρυτών της οργάνωσης Abdorrahman Boroumand Center, με έδρα τις ΗΠΑ.

«Εκτός και αν καταργήσουν όλες τις νομικές απαγορεύσεις για τα ενδύματα των γυναικών και τους νόμους που προορίζονται για τον έλεγχο της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Διαφορετικά, θα πρόκειται μόνο για μία μετάθεση ευθυνών από την αστυνομία ηθών», λέει και προσθέτει ότι «τίποτα δεν εμποδίζει άλλους θεσμούς να επιβάλουν τα μέτρα».

Πολιτική ανυπακοή

Η αστυνομία ηθών αποτελείται από άνδρες με πράσινες στολές και γυναίκες με μαύρα τσαντόρ. Ξεκίνησε τις περιπολίες το 2006, με στόχο την επιβολή στις Ιρανές της τήρησης του ενδυματολογικού κώδικα, που τους απαγορεύει επίσης να φορούν στενά παντελόνια και σορτς.

Η άρνηση της υποχρεωτικότητας της μαντίλας ήταν το θέμα των πρώτων διαδηλώσεων. Αλλά, στο μεταξύ, το κίνημα διαμαρτυρίας, τροφοδοτούμενο από την οργή κατά της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής καταστολής, κατευθύνεται πλέον ανοικτά κατά του ισλαμικού καθεστώτος.