Ιστορική νίκη πέτυχαν οι διαδηλωτές στο Ιράν, που ύστερα από πολύμηνους αγώνες, που πληρώθηκαν με αίμα, ανακοινώθηκε η κατάργηση της Αστυνομίας των Ηθών, η οποία είχε δικαιώματα ζωής και θανάτου επάνω σε γυναίκες εάν η περιβολή τους θεωρούνταν άσεμνη.

Ύστερα από δεκαετίες σκοταδισμού, μια χαραμάδα άνοιξε στο ισλαμικό καθεστώς του Ιράν με την κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών που ανήγγειλε ανώτερος αξιωματούχος. Η προσπάθεια κατευνασμού της λαϊκή οργής έρχεται μετά από δυόμισι μήνες αιματηρών διαδηλώσεων εναντίον της μαντίλας και του καθεστώτος, σύμφωνα με την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη.

«Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν είπε ότι η Τεχεράνη θα καταργήσει την αστυνομική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας μετά το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα», λέει σε ρεπορτάζ του το BBC.

Ο εισαγγελέας φέρεται να έκανε τη δήλωση στην ιερή πόλη των Σιιτών, Κομ, όταν κάποιος ρώτησε «για ποιον λόγο έκλεισε η Αστυνομία Ηθών».

«Η Αστυνομία Ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις Αρχές που τη δημιούργησαν», σημείωσε ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν.

Την είδηση μετέδωσε ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, όμως δεν υπάρχει σχόλιο από άλλο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η Αστυνομία Ηθών δημιουργήθηκε το 2006 από τον τότε πρόεδρο Αχμαντινετζάντ. Οι άνδρες με τις πράσινες στολές και οι γυναίκες με τα μαύρα τσαντόρ έγιναν ο φόβος και ο τρόμος για τις γυναίκες στο Ιράν.