Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
notia_korea
Διεθνή

Νότια Κορέα: Αλλάζει το ιδιαίτερο σύστημα υπολογισμού της ηλικίας - Γίνονται όλοι 1-2 έτη μικρότεροι

«Ποιος δεν θα ήθελε να γίνει ένα ή δύο χρόνια νεότερος;», είπε μια 29χρονη υπάλληλος γραφείου

Καταργείται από σήμερα με νόμο στη Νότια Κορέα η παραδοσιακή μέθοδος υπολογισμού της ηλικίας κάποιου.

Μάλιστα, πρόκειται για μια αλλαγή που θα έχει ως συνέπεια οι πολίτες να εμφανίζονται κατά 1 ή 2 χρόνια νεότεροι στα επίσημα έγγραφα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Νοτιοκορεάτες θεωρούν ότι με το που γεννιέται κάποιος άνθρωπος είναι αυτομάτως ενός έτους και κάθε 1η Ιανουαρίου προστίθεται ένας χρόνος. Αυτή είναι η ηλικία που χρησιμοποιούν πιο συχνά στην καθημερινότητά τους οι πολίτες.

Υπάρχει, επίσης, ένα ξεχωριστό σύστημα για λόγους στρατολόγησης ή υπολογισμού της νόμιμης ηλικίας για την κατανάλωση αλκοόλ και για κάπνισμα, στο οποίο η ηλικία κάποιου υπολογίζεται από το μηδέν στη γέννηση και την 1η Ιανουαρίου προστίθεται μία χρονιά.

Ωστόσο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 η Νότια Κορέα ορίζει ότι σε ιατρικά και νομικά έγγραφα χρησιμοποιείται η διεθνής πρακτική που υπολογίζει την ηλικία από μηδέν στη γέννηση και προστίθεται ένας χρόνος σε κάθε επέτειο γενεθλίων.

Η σύγχυση που προκαλούν τα διαφορετικά συστήματα θα εξαφανιστεί, τουλάχιστον σε επίσημα έγγραφα, καθώς τον Ιούνιο του 2023 θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι νόμοι που προβλέπουν τη χρήση μόνο της διεθνούς μεθόδου για τον υπολογισμό της ηλικίας.

«Η αναθεώρηση έχει στόχο να περιορίσει το περιττό κοινωνικοοικονομικό κόστος που προκαλείται από νομικές και κοινωνικές διαμάχες, καθώς συνεχίζει να υπάρχει σύγχυση λόγω των διαφορετικών μεθόδων υπολογισμού της ηλικίας», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Γου Σανγκ-μπουμ από το κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας.


«Ποιος δεν θα ήθελε να γίνει νεότερος;»

Η Τζονγκ Ντα-ουν, μια 29χρονη υπάλληλος γραφείου, χαίρεται με την αλλαγή αυτή, λέγοντας ότι ανέκαθεν έπρεπε να σκεφθεί προσεκτικά όταν στο εξωτερικό τη ρωτούσαν την ηλικία της.

«Θυμάμαι ξένους να με κοιτούν με προβληματισμό διότι μου έπαιρνε τόσο χρόνο να δώσω μια απάντηση για την ηλικία μου», είπε χαρακτηριστικά.

«Ποιος δεν θα ήθελε να γίνει ένα ή δύο χρόνια νεότερος;», πρόσθεσε.