Η συμφωνία για την πρώτη σημαντική βιομηχανική αμυντική συνεργασία της Ιαπωνίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο προβλέπει την παραγωγή των νέων μαχητικών Tempest («Καταιγίδα»), που αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία στα μέσα της ερχόμενης δεκαετίας και να αντικαταστήσουν τα τζετ Typhoon στη Βρετανία.

Ήδη οι εργασίες για την ανάπτυξη του νέου μαχητικού είναι σε εξέλιξη, όπως μεταδίδει το BBC, με στόχο τη δημιουργία ενός αεροσκάφους που θα παρέχει stealth ταχύτητες, θα χρησιμοποιεί προηγμένους αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη, που θα υποβοηθούν τον πιλότο όταν είναι καταβεβλημένος ή υπό ακραίο στρες.

Τα αεροσκάφη αυτά θα μπορούσαν, επίσης, να πετάξουν χωρίς πιλότο, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, και να εκτοξεύσουν υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά η ανάπτυξή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή, γι’ αυτό και η Βρετανία αναζήτησε εταίρους.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη με την οποία συμφώνησε το Λονδίνο και η προσθήκη της Ιαπωνίας στη συμφωνία είναι μια σημαντική κίνηση, σε μια περίοδο που η Βρετανία οικοδομεί στενότερους δεσμούς με συμμάχους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, που ανησυχούν απέναντι στις ολοένα και μεγαλύτερες διεκδικήσεις της Κίνας. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κι άλλες χώρες, την ώρα που Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία αναπτύσσουν δικό τους μαχητικό αεροσκάφος, όπως και οι ΗΠΑ.

Οι κύριοι ανάδοχοι για την ανάπτυξη του Tempest είναι η Mitsubishi Heavy Industries Ltd για την Ιαπωνία, η BAE Systems Plc για το Ηνωμένο Βασίλειο και η Leonardo SpA για την Ιταλία. Η Saab AB της Σουηδίας, η οποία κατασκευάζει σήμερα το μαχητικό Gripen, θεωρείται ως μια ακόμη πιθανή προσθήκη στη συνεργασία. Η ιαπωνική IHI Corporation είχε ήδη συμφωνήσει πέρυσι να συνεργαστεί με τη βρετανική Rolls-Royce σε έναν μελλοντικό κινητήρα επίδειξης μαχητικών αεροσκαφών. 

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο και συνεργάζονται με την Ιαπωνία σε αυτόνομα συστήματα που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών, ανέφεραν το υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών.