Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από το Qatar Gate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο κύκλωμα διαφθοράς, που περιλαμβάνει νυν και πρώην ευρωβουλευτές.

Η κ. Καϊλή φέρεται να κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με την υπόθεση να κρίνεται το επόμενο διάστημα στις δικαστικές αίθουσες.

Μάλιστα, για την εφημερίδα Bild, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Κατάρ φέρεται να την επιβράβευσε με σακιά γεμάτα χρήματα μιας και οι βελγικές αρχές εντόπισαν τουλάχιστον 600.000 ευρώ σε σακούλες στη κατοχή της.

Υπενθυμίζεται πως στη φυλακή βρίσκεται επίσης και ο σύντροφος της Καϊλή και πατέρας του παιδιού της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι ,κοινοβουλευτικός σύμβουλος στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πρώην συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι.

Tο δημοσίευμα της Bild για την Εύα Καϊλή:

«Την Καϊλή την γνωρίζουν όλοι στην Ελλάδα. Ήταν εκφωνήτρια του δελτίου ειδήσεων στο τηλεοπτικό δίκτυο του MEGA με τους θαυμαστές της στο διαδίκτυο να την ανακηρύσσουν ως «την πιο καυτή εκφωνήτρια του καναλιού». Στη συνέχεια, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά. Εξελέγη ως το νεότερο μέλος στο δημοτικό συμβούλιο της γενέτειράς της Θεσσαλονίκης σε ηλικία 26 ετών. Το 2007 κάθισε στα έδρανα της ελληνικής βουλής.

Οι επαφές της Καϊλή με Ελληνορώσους ολιγάρχες και Ασιάτες μεγιστάνες του πετρελαίου απασχολούν εδώ και αρκετό καιρό τα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια των Αθηνών, επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα.

Με τον 63χρονο Ιβάν Σαββίδη, η Καϊλή απολάμβανε πολλές βραδιές σε νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης. Ο Ελληνορώσος δισεκατομμυριούχος θεωρείται έμπιστος του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Το 2018 ο Σαββίδης εθεάθη σε ποδοσφαιρικό γήπεδο να κραδαίνει όπλο γιατί δεν του άρεσε η απόφαση του διαιτητή».

«Βέλη» Γερμανών ευρωβουλευτών κατά της Καιλή

Ο Γερμανός πολιτικός, μέλος των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (FDP), Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ και ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ράινχαρντ Μπούτικοφερ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, άσκησαν σφοδρή κριτική στην Εύα Καϊλή, σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα BILD.

Από την πλευρά του, ο Λάμπσντορφ χαρακτήρισε τα γεγονότα ως «λυπηρά και απίστευτα».

«Όταν άκουσα για τις καταγγελίες για διαφθορά, αρχικά έμεινα άφωνος. Στο μεταξύ, ο θυμός και η πικρία άρχισαν να με κυριεύουν γιατί αυτές οι ξεδιάντροπες ενέργειες ατόμων, απειλούν να βλάψουν ολόκληρο την Ευρωβουλή.. Η επιρροή τρίτων χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να περιοριστεί πολύ πιο δραστικά .Οι διεφθαρμένοι δεν έχουν θέση ως μέλη ή υπάλληλοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Ο 43χρονος ευρωβουλευτής από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Ντένις Ράντκε σημείωσε ότι, το «αδιανόητο» είναι πλέον πραγματικότητα. Μάλιστα, εξέφρασε φόβους ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ευρωπαϊκή πολιτική, άπαξ και βρέθηκαν τσάντες με χαρτονομίσματα 100.000 ευρώ στο σπίτι των συλληφθέντων».

«Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες αποκαλυφθούν πολλά περισσότερα», προσθέτει.

Ο ίδιος ζήτησε επίσης την επανεξέταση σε όλη την ΕΕ των κανόνων διαφάνειας και λόμπι για τρίτες χώρες καθώς και την διενέργεια εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διευκρινιστούν οι κατηγορίες σε βάρος της Εύας Καϊλή.