Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
china
Διεθνή

Κίνα: Μια διαδηλώτρια κρατείται για εννέα ημέρες, καταγγέλλει η μητέρα της

«Συνέλαβαν τόσους ανθρώπους που σταδιακά αφέθηκαν ελεύθεροι, γιατί είναι ακόμη εδώ;», διερωτήθηκε η μητέρα

Μια νεαρή διαδηλώτρια βρίσκεται υπό αστυνομική κράτηση στη Νότια Κίνα επί εννέα ημέρες μετά τη συμμετοχή της σε κινητοποιήσεις κατά των περιορισμών για την COVID, όπως είπε η μητέρα της στο AFP, εκφράζοντας φόβους και αγωνία για την ασφάλεια της κόρης της.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η Κίνα ουσιαστικά έληξε την σκληρή πολιτική της μηδενικής COVID έπειτα από χρόνια οικονομικής ζημίας και αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, η οποία εκφράστηκε με τη μορφή διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο και σε βαθμό που έχει να καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.

Αλλά ενώ η απόφαση να αρθούν οι σκληροπυρηνικοί κανονισμοί προκάλεσε ένα κύμα ενθουσιασμού, η αστυνομία είχε ήδη ξεκινήσει επιχείρηση καταστολής.

Η 25χρονη Γιανγκ Ζιτσιάνγκ συνελήφθη το απόγευμα της 4ης Δεκεμβρίου στην Γκουαντζού της Nότιας Κίνας μετά τη συμμετοχή της σε διαδήλωση μία εβδομάδα νωρίτερα, είπε η μητέρα της.

«Συνέλαβαν τόσους ανθρώπους που σταδιακά αφέθηκαν ελεύθεροι, γιατί είναι ακόμη εδώ;», διερωτήθηκε η μητέρα.

Η γυναίκα, το επώνυμο της οποίας είναι Γκάο, είπε ότι η συγκάτοικος της κόρης της την ενημέρωσε πως μια ομάδα αστυνομικών ζήτησε να ελέγξει τον μετρητή του νερού και κανένας δεν έδειξε ταυτότητα όταν μπήκε στο σπίτι.

«Ερεύνησαν το διαμέρισμα και την πήραν μαζί τους, μαζί με το τηλέφωνο και τον φορητό υπολογιστή της», είπε το κορίτσι.

Το AFP έχει πληροφορηθεί για πολλές περιπτώσεις κυρίως νεαρών διαδηλωτών που κρατήθηκαν έως και 24 ώρες στο Πεκίνο και στη Σανγκάη, με την αστυνομία να αναπτύσσει εξελιγμένη τεχνολογία για να τους εντοπίζει και να τους απειλεί με τηλεφωνήματα και με ανακρίσεις.

«Καμία πληροφόρηση»

Η Γκάο έσπευσε στην Γκουαντζού στις 8 Δεκεμβρίου, όταν έμαθε για τη σύλληψη της κόρης της, αλλά δεν επιτράπηκε ούτε στην ίδια ούτε και σε έναν δικηγόρο να δουν ούτε εκείνη ούτε τον αστυνομικό που χειρίζεται την υπόθεση.

«Αρνήθηκαν να μας δώσουν πληροφορίες», είπε.

Με βάση τον κινεζικό νόμο, όταν ένα πρόσωπο τίθεται υπό κράτηση και ανακρίνεται, η αστυνομία έχει 24 ώρες για να αποφασίσει είτε να το αφήσει ελεύθερο είτε να τον θέσει επισήμως υπό κράτηση.

Αν συλληφθεί ένας ύποπτος, πρέπει να μεταφερθεί μέσα σε ένα 24ωρο σε ένα κέντρο κράτησης όπου θα παραμένει μέχρι τη δίκη του.

Αλλά όπως είπε η Γκάο, η αστυνομία δεν έχει μεταφέρει τη Γιανγκ σε κέντρο κράτησης με το πρόσχημα της «κατάστασης επιδημίας».

Αξιωματικός της αστυνομίας στον σταθμό της Γκουαντζού είπε στο AFP ότι δεν μπορεί να σχολιάσει για την υπόθεση της Γιανγκ από το τηλέφωνο.

Μια δικηγόρος, η οποία προσφέρει δωρεάν συμβουλές στους διαδηλωτές, είπε, διατηρώντας την ανωνυμία της, ότι η πλειονότητα των κρατήσεων έγινε πριν παρέλθει το 24ωρο.

Αλλά τουλάχιστον έξι διαδηλωτές στη Σανγκάη και στην Γκουαντζού κρατούνται για μία εβδομάδα ή περισσότερο, με κάποιους από αυτούς πιθανόν να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες, είπε η ίδια.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες (για διαδηλώσεις) στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και δεν είχα ιδέα ότι πραγματοποιήθηκαν…δεν ξέρω γιατί κρατούσαν λευκά χαρτιά», είπε η Γκάο αναφερόμενη στα λευκά φύλλα χαρτιού που κρατούσαν οι διαδηλωτές ως σύμβολο αντίθεσης στη λογοκρισία.

Φίλοι της Γιανγκ την περιγράφουν ως ένα μελετηρό και εσωστρεφές πρόσωπο με έντονη την αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, που μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων των περιθωριοποιημένων ομάδων.

Αλλά το κορίτσι υπέφερε στη διάρκεια της πανδημίας ως πρόσφατα αποφοιτήσασα και εργαζόμενη σε ένα σκληρό οικονομικό κλίμα, είπε η μητέρα της.

«Πάλευε οικονομικά. Ένιωθε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα τα δύο τελευταία χρόνια, τα λοκντάουν βρίσκονταν παντού. Τώρα όλοι σκέφτονται τα οφέλη από το εκ νέου άνοιγμα της χώρας, αλλά τι θα γίνει με εκείνους που συνελήφθησαν επειδή απαίτησαν το εκ νέου άνοιγμα;», διερωτήθηκε η μητέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ