Αυξάνονται ραγδαία το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία οι δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα, καθώς οι πολίτες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν γεννήτριες και ξυλόσομπες για να αντιμετωπίζουν τις διακοπές της ηλεκτροδότησης και την έλλειψη θέρμανσης λόγω των βομβαρδισμών του ρωσικού στρατού σε υποδομές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ολεξάντρ Χορούσνι, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας στην εμπόλεμη χώρα, τον Νοέμβριο καταγράφηκαν 368 δηλητηριάσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων 92 παιδιών. Από τους ανθρώπους που υπέστησαν δηλητηριάσεις, είκοσι υπέκυψαν.

Έκκληση

«Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, αναφέρθηκαν 97 δηλητηριάσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων 25 παιδιών, και 14 θάνατοι», τόνισε ο Χορούσνι και παρότρυνε όσους διαθέτουν γεννήτριες να μην τις χρησιμοποιούν σε κλειστούς χώρους και να ζητούν βοήθεια από επαγγελματίες για την εγκατάστασή τους.

Εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών στο ουκρανικό δίκτυο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, οι διακοπές της ηλεκτροδότησης είναι καθημερινές σε μεγάλο μέρος της χώρας εν μέσω του χειμώνα, με τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Τα νοικοκυριά προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν χρησιμοποιώντας γεννήτριες, αν διαθέτουν. Για τη θέρμανση, πολλοί καταφεύγουν στην καύση ξύλων ή άνθρακα.