Ότι δωροδοκήθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ πριν από τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου παραδέχονται, εμμέσως πλην σαφώς, Βρετανοί βουλευτές, όπως γράφει ο ιστότοπος Politico.

Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί βουλευτές υποστήριξαν ότι πράγματι έλαβαν «πολυτελή» δώρα από το Κατάρ πριν από τη διεξαγωγή του Μουντιάλ και ότι τα δωρεάν ταξίδια που τους εξασφάλισε η κυβέρνηση της Ντόχα ήταν μια καλή ευκαιρία για να εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του Κόλπου.

Όπως επισημαίνει το Politico, η κυβέρνηση του Κατάρ δαπάνησε συνολικά πάνω από 260.000 λίρες σε δώρα, φιλοξενία και ταξίδια που πρόσφερε σε Βρετανούς βουλευτές από τον περασμένο Οκτώβριο.

Όλα τα ταξίδια των βουλευτών δηλώθηκαν σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, αλλά οι ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων έσπευσαν να αμφισβητήσουν τη νομιμότητά τους.

«Κανένας πολιτικός δεν πρέπει να λαμβάνει χρήματα ή να απολαμβάνει δωρεάν πολυτελή ταξίδια πληρωμένα από το Κατάρ. Αντιθέτως, οι βουλευτές θα πρέπει να τάσσονται ενάντια στις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το καθεστώς του Κατάρ», δήλωσε η Σάσα Ντέσμουκ, διευθύνουσα σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά της, η Ρόουζ Γουίφεν, ερευνήτρια της οργάνωσης «Transparency International U.K.» (Διεθνής διαφάνειας στη Βρετανία), έσπευσε να επισημάνει: «Οι βουλευτές θα πρέπει να αναρωτηθούν γιατί οι κυβερνήσεις με βεβαρημένο ιστορικό σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα τους προσφέρουν δωρεάν ταξίδια στο εξωτερικό, προτού αποφασίσουν αν είναι σωστό να τα δεχτούν».

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για δωροδοκίες σε βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, ορισμένοι βουλευτές που έλαβαν κάποια προνόμια από το κράτος του Κόλπου, που φέτος είναι η οικοδέσποινα χώρα του Μουντιάλ, έχουν επικριθεί για τις ομιλίες τους στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου επαινούσαν τις Αρχές του Κατάρ.

Ο Άλαν Κερνς, πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Λονδίνου και πρόεδρος της πολυκομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κατάρ (APPG), εκφώνησε μια ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Κατάρ τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την οποία χαιρέτισε την πρόοδό της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το σχετικό άρθρο υπογραμμίζει ότι η ανάλυση του Politico ως μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για την πολυκομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κατάρ (APPG) έδειξε ότι ο Άλαν Κερνς επισκέφθηκε το Κατάρ δύο φορές το 2022, πραγματοποιώντας ταξίδια συνολικής αξίας 9.323 λιρών, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων, της διαμονής και των γευμάτων.

Η Λίζα Κάμερον, βουλευτής του σκοτσέζικου κόμματος SNP και μία εκ των αντιπροέδρων της επιτροπής «APPG του Κατάρ», υποστήριξε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «η κατανόηση των θεμάτων ψυχικής υγείας -αναφερόμενη στο θέμα που πήρε διαστάσεις σχετικά με την ομοφυλοφιλία, που θεωρείται παράνομη στη οικοδέσποινα χώρα του Μουντιάλ- προχωρά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Κατάρ».

Η ίδια επισκέφθηκε φέτος το Κατάρ και το ταξίδι που της πρόσφερε απλόχερα η κυβέρνηση της Ντόχα κόστισε πάνω από 3.865 λίρες.

Όπως γράφει το Politico, συνολικά 36 Βρετανοί βουλευτές έχουν αποδεχτεί τη φιλοξενία της κυβέρνησης του Κατάρ από τον περασμένο Οκτώβριο, με τρεις από αυτούς να λαμβάνουν δώρα αξίας άνω των 13.000 λιρών έκαστος. Κάθε ταξίδι τους κόστισε σχεδόν 6.000 λίρες.

Ο αναπληρωτής ομιλητής του βρετανικού Κοινοβουλίου, Νάιτζελ Έβανς, έλαβε το μεγαλύτερο ποσό από τους Καταριανούς, παρά το γεγονός ότι από τη θέση του δεν του επιτρέπεται να συμμετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση ή να κάνει ερωτήσεις.

Αυτοί οι Βρετανοί βουλευτές, σχολιάζει το Politico, σπάνια εξέφρασαν κριτική για την πολιτική του Κατάρ από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων.