Πρώην υπαξιωματικός των Πεζοναυτών, ο οποίος είχε ομολογήσει πως βίασε και δολοφόνησε 16χρονη το 2000, εκτελέστηκε χθες Τετάρτη στην πολιτεία του Μισισιπή.

Ο Τόμας Έντουιν Λόντεν, 58 ετών, έλαβε θανατηφόρα χημική ουσία με ένεση στις 18:00 (τοπική ώρα· σήμερα στις 02:00 ώρα Ελλάδας) στη φυλακή Πάρτσμαν, όπου καταγράφεται μεγάλος υπερπληθυσμός εγκλείστων, σε αυτή τη συντηρητική πολιτεία του αμερικανικού Νότου.

Ο πρώην πεζοναύτης είχε ομολογήσει πως απήγαγε τη Λίσα Γκρέι το 2000, όταν την βρήκε σε επαρχιακό δρόμο, όπου το αυτοκίνητό της είχε μείνει από λάστιχο.

Ο πρώην υπαξιωματικός, πολυβολητής και στρατολόγος για το σώμα αυτό των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, παραδέχθηκε πως βίασε την έφηβη επανειλημμένα μέσα στο κλειστό φορτηγάκι του και κατόπιν τη στραγγάλισε.

Βρέθηκε την επομένη στο πλάι δρόμου έχοντας χαράξει στο στήθος του με μαχαίρι «λυπάμαι», σύμφωνα με δικόγραφα.

Του επιβλήθηκε η θανατική ποινή το 2001.

Η εκτέλεσή του χθες ήταν η πρώτη στον Μισισιπή φέτος και η δεύτερη από το 2013, καθώς τα τελευταία χρόνια οι αρχές της πολιτείας δυσκολεύονται να προμηθευτούν τις θανατηφόρες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτό.

Ήταν εξάλλου η 18η εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ εντός 2022.

Η εσχάτη των ποινών συνεχίζει να επιβάλλεται σε περίπου τις μισές από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, αλλά φέτος δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα παρά μόνο σε πέντε (Αλαμπάμα, Αριζόνα, Μιζούρι, Οκλαχόμα και Τέξας).