Ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές εκμεταλλεύονται τη θέση τους και χρησιμοποιούν τα κοινοβουλευτικά ταξίδια στο εξωτερικό ως ευκαιρία για… σεξουαλικό τουρισμό και για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με συναδέλφους τους, διπλωματικούς και κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico.

Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά. Ένας πρώην βουλευτής των Συντηρητικών, σήμερα μέλος της Βουλής των Λόρδων, ζήτησε από τους οικοδεσπότες του οδηγίες για τον πλησιέστερο οίκο ανοχής όταν ταξίδεψε στη Νοτιοανατολική Ασία σε μια επίσκεψη με μια διακομματική κοινοβουλευτική ομάδα (APPG), σύμφωνα με άλλο βουλευτή που ήταν παρών.

Ένας άλλος ανώτερος βουλευτής του Εργατικού Κόμματος έδειχνε συμπάθεια για «κορίτσια από τη Ρωσία» κατά τη διάρκεια ταξιδιών στο εξωτερικό, σύμφωνα με ξένο διπλωμάτη, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι αισθάνονταν ανίκανοι να παρέμβουν επειδή ανησυχούσαν «για τη διατήρηση της επιρροής τους στο Γουέστμινστερ».

Αντιμετώπιζαν τα ταξίδια ως «πάρτι»

Ως μέρος μιας συνεχιζόμενης έρευνας, το Politico μίλησε με περισσότερους από 12 κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομοθέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό που επαλήθευσαν τις αναφορές για κακή συμπεριφορά (σεξ, υπερκατανάλωση αλκοόλ) από ορισμένους συναδέλφους τους σε τέτοια ταξίδια. Πολλοί βουλευτές υποστήριξαν ότι ενώ ορισμένοι συνάδελφοι επιδείκνυαν γνήσιο ενδιαφέρον για τη βελτίωση των σχέσεων με αυτές τις χώρες, ωστόσο άλλοι αντιμετώπιζαν τα ταξίδια αυτά με λογική «πάρτι».

Πράγματι, τοπικοί αξιωματούχοι είπαν στο Politico ότι ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές είχαν λάβει μέρος σε πάρτι που οργανώνονταν από διπλωματικούς αντιπροσώπους, στα οποία «προμηθεύονταν» νεαρούς άνδρες και γυναίκες με σκοπό τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Σε μια ξεχωριστή επίσκεψη επιτροπής σε μια κοντινή ευρωπαϊκή χώρα, τρεις βουλευτές δεν κατάφεραν να προσέλθουν σε μια συνάντηση που διοργάνωσε η πρεσβεία αφού είχαν μεθύσει. Στο ίδιο ταξίδι, ένας βουλευτής των Τόρις ύψωσε τη φωνή του σε ένα μέλος του διπλωματικού επιτελείου.

Οι αποκαλύψεις που οδήγησαν σε παραίτηση

Ο πρώην βουλευτής των Εργατικών Κρίστιαν Μάθισον αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον περασμένο μήνα ύστερα από καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του. Ένα πρώην μέλος του προσωπικού του ισχυρίστηκε ότι την είχε προσκαλέσει σε ένα μυστικό ταξίδι στο Γιβραλτάρ, το οποίο η ανεξάρτητη επιτροπή για τη συμπεριφορά των βουλευτών διαπίστωσε ότι είχε σεξουαλικά κίνητρα. Ο Μάθισον αρνήθηκε τις αξιώσεις εναντίον του και δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι είχε οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά, ξεχωριστά από την αποδεκτή καταγγελία.

Το Γιβραλτάρ ήταν το επίκεντρο προηγούμενων καταγγελιών για ανάρμοστη συμπεριφορά, αφού δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορήθηκαν ότι ήταν μεθυσμένοι σε μια επίσκεψη που διοργανώθηκε από το Κοινοβουλευτικό Σχέδιο Ενόπλων Δυνάμεων.