Σε μια αποκάλυψη που ταράζει για ακόμη μια φορά το Λονδίνο, προέβη ο Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ίχνη ναρκωτικών βρέθηκαν στη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία, στη Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και σε εξοχική κατοικία για τους υπουργούς Εξωτερικών, έπειτα από πάρτι τα οποία συμμετείχαν πολιτικοί σύμμαχοι της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι μια ύποπτη λευκή σκόνη ανακαλύφθηκε στο κτήμα Τσέβενινγκ, στο Κεντ, το καλοκαίρι, λίγες ημέρες πριν από το τέλος της θητείας του Μπόρις Τζόνσον, όταν η Τρας ήταν υπουργός Εξωτερικών και διεκδικούσε την πρωθυπουργία.

Η Τρας φιλοξένησε εκδήλωση στις 19-21 Αυγούστου (Παρασκευή με Κυριακή), ενώ διεκδικούσε την πρωθυπουργία. Μια άλλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Σεπτεμβρίου. Και στις δύο εκδηλώσεις έδωσαν το παρών πολιτικοί σύμμαχοι της Τρας.

Η σκόνη είχε εντοπιστεί σε τραπεζάκι αίθουσας παιχνιδιών. Μέλος του προσωπικού ισχυρίστηκε πως εξέτασε τη λευκή σκόνη και διαπίστωσε ότι ήταν κοκαΐνη.

Μαρτυρία από το προσωπικό αναφέρει ότι γινόταν ευρέως χρήση κοκαΐνης από πολιτικούς συμμάχους της Λιζ Τρας. Ο Guardian τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ότι γινόταν χρήση από την Τρας ή τον Τζόνσον ή ότι γνώριζαν πως γινόταν χρήση.

Διαφορετικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα την ύπαρξη παρόμοιων ευρημάτων και στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, έπειτα από δύο πάρτι που διοργάνωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια των lockdown, όταν ήταν πρωθυπουργός. Ωστόσο σε κανένα πάρτι δεν ήταν παρών ο Τζόνσον.
narkotika
Υπολείμματα λευκής σκόνης βρέθηκαν το πρωί μετά από πάρτι την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου, στις 17 Απριλίου 2021. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι το προσωπικό καθαριότητας εντόπισε λευκή σκόνη στα μπάνια και σε τραπέζι. Λέγεται ότι κοντά στο τραπέζι εντοπίστηκαν και μικρές πλαστικές σακούλες και χαρτομάντιλα με κηλίδες αίματος και εμετό.

Ίχνη λευκής σκόνης και μικρές πλαστικές τσάντες βρέθηκαν επίσης στις τουαλέτες της Ντάουνινγκ Στριτ στις 19 Δεκεμβρίου 2020, το πρωινό μετά το Χριστουγεννιάτικο πάρτι. Το προσωπικό υποψιάστηκε ότι πρόκειται πιθανότατα για ναρκωτικά.

Η Σου Γκρέι, η οποία ανέλαβε την έκθεση για τα πάρτι που έγιναν κατά τη διάρκεια των λοκντάουν, δεν έκανε καμία αναφορά στη λήψη ναρκωτικών. Στη Βρετανία, η κατοχή κοκαΐνης μπορεί να οδηγήσει σε κάθειρξη έως και επτά χρόνια ή και χρηματικό πρόστιμο.

O Guardian ζήτησε σχόλιο από την πλευρά της Τρας, ο εκπρόσωπος της οποίας χαρακτήρισε το δημοσίευμα «κατηγορηματικά αναληθές». Το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε «έκπληκτος από αυτούς τους ισχυρισμούς».

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ υποστήριξε πως η εφημερίδα δεν έχει κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς. «Αν υπήρχαν ουσιαστικοί ισχυρισμοί, θα περιμέναμε να αναφερθούν από την αστυνομία», αναφέρουν.