Υπεραμύνεται του Ισραήλ η Χίλαρι Κλίντον
Ρίχνει την ευθύνη για τις εχθροπραξίες στη Χαμάς
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και τέως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ υπεραμύνθηκε της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και έδειξε τη Χαμάς ως την υπεύθυνη για την αιματοχυσία.
«Νομίζω ότι το Ισραήλ έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει για να αντιδράσει στις επιθέσεις με ρουκέτες», ανέφερε η Χίλαρι Κλίντον, πιθανή υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2016, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό The Atlantic και δημοσιεύθηκε την Κυριακή στον ιστότοπό του.
«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Τα τεχνάσματα της Χαμάς για να κρύβει ρουκέτες, κέντρα διοίκησης ή εισόδους υπόγειων στοών σε ζώνες όπου ζουν άμαχοι περιέπλεξαν την αντίδραση του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως το Ισραήλ έλαβε επαρκή μέτρα ώστε να αποφύγει τους θανάτους αμάχων, με φόντο τους θανάτους άνω των 400 παιδιών, η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εξέφρασε την άποψη ότι ο ισραηλινός στρατός, «εξ όσων γνωρίζουμε, έδωσε την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στους αμάχους στην επιλογή των στόχων του. Δεν γνωρίζουμε ούτε ένα έθνος ( ), όποιες κι αν είναι οι αξίες του, που να μην διέπραξε λάθη».
«Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τι έχει συμβεί μέσα στο χάος του πολέμου. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές ίσως δεν ήταν ακριβώς ένα σχολείο του ΟΗΕ που στοχοθετήθηκε, αλλά ένα παράρτημα του σχολείου από όπου εκτοξεύονταν ρουκέτες», συνέχισε η Κλίντον αναφερόμενη στους βομβαρδισμούς σχολείων του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η Χαμάς ξεκίνησε αυτή τη σύρραξη», τόνισε.
Από κει και πέρα, η Κλίντον αναφέρθηκε στο φαινόμενο της κλιμάκωσης του αντισημιτισμού, κυρίως στην Ευρώπη. «Δεν μπορούμε ποτέ να αγνοούμε τον αντισημιτισμό, ιδίως βλέποντας τι συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα. Υπάρχουν απείρως περισσότερες διαδηλώσεις εναντίον του Ισραήλ από ό,τι εναντίον της Ρωσίας, η οποία κατέλαβε ένα τμήμα της Ουκρανίας, κράτους μέλους του ΟΗΕ, και κατέρριψε ένα επιβατικό αεροσκάφος», δήλωσε σχετικά.
Σημειώνεται ότι η στρατιωτική επιχείρηση, που ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου το Ισραήλ, έχει προκαλέσει το θάνατο σε 1.916 Παλαιστίνιους, ενώ στην αντίπερα όχθη, έχουν χάσει τη ζωή τους 64 Ισραηλινοί στρατιωτικοί και τρεις πολίτες, δύο Ισραηλινοί και ένας Ταϊλανδός υπήκοος.