Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε σήμερα Δευτέρα 19/12 το μεσημέρι στο Μινσκ με σκοπό να συναντήσει και να συνομιλήσει με τον ομόλογό του, Αλεξάντρ Λουκασένκο. Την ίδια στιγμή, τα σενάρια για άμεση εμπλοκή της Λευκορωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία φουντώνουν ξανά.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μια θερμή υποδοχή από τον Αλεξάντρ Λουκασένκο στην άσφαλτο του αεροδρομίου, όπου έφτασε το προεδρικό αεροσκάφος του. Γι’ αυτό και ο Guardian αναφέρει πως «αυξάνονται οι φόβοι στο Κίεβο ότι η Μόσχα πιέζει τον στενότερο σύμμαχό της να συμμετάσχει σε νέα χερσαία επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Το ταξίδι του Πούτιν στο Μινσκ είναι το πρώτο που γίνεται από το 2019, δηλαδή πριν από την πανδημία της COVID-19 και ύστερα από ένα κύμα διαμαρτυριών υπέρ της δημοκρατίας το 2020, που ο Λουκασένκο συνέτριψε έχοντας ισχυρή υποστήριξη από το Κρεμλίνο.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι οι δυο τους αναμένεται να συζητήσουν τη «στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση» στην περιοχή, καθώς και την οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών τους. Ωστόσο, τόνισε ότι η «κυριαρχία και ανεξαρτησία» της χώρας του δεν ήταν προς συζήτηση, διαψεύδοντας τις όποιες συζητήσεις για ενδεχόμενη εμπλοκή του Μινσκ κατά της Ουκρανίας.

«Θα ήθελα να τονίσω αυτό το χαρακτηριστικό για άλλη μία φορά: κανείς, εκτός από εμάς, δεν κυβερνά τη Λευκορωσία», επισήμανε ο Λευκορώσος πρόεδρος, όπως ανακοίνωσε η προεδρική υπηρεσία Τύπου. «Πρέπει πάντα να προχωράμε από το γεγονός ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος και ανεξάρτητο».

Το ίδιο δήλωσε και ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξήγησε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η Λευκορωσία είναι ο «νούμερο ένα σύμμαχος» της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «ανόητους και αβάσιμα μυθεύματα» τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα θέλει να πιέσει το Μινσκ να συμμετάσχει σε αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο

Βέβαια, η Ουκρανία θα παρακολουθεί στενά τις συνομιλίες, μιας και αρκετοί Ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές εκτιμούν ότι η Ρωσία μπορεί να πραγματοποιήσει μια νέα επιχείρηση εισβολής από τον βορρά. 

«Η προστασία των συνόρων μας, τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Λευκορωσία, είναι σταθερή προτεραιότητά μας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντησή του με τους Ουκρανούς ανώτατους στρατιωτικούς διοικητές και πρόσθεσε πως «ετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια άμυνας».

Τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας – Λευκορωσίας

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως βάση οπισθοφυλακής για την αποτυχημένη τους επίθεση στο Κίεβο τον Φεβρουάριο και τους τελευταίους μήνες καταγράφεται δραστηριότητα ρωσικών και λευκορωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Μπορεί η Λευκορωσία να μην έχει συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία και να μην έχει στείλει στρατεύματά της στη μάχη, αλλά ο Λουκασένκο έχει επικρίνει διακριτικά τις κινήσεις της Ρωσίας αρκετές φορές, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η σύγκρουση «σέρνεται», όπως επισημαίνει ο Guardian.

Αλλά «μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων που διεξήχθησαν με τη Ρωσία στα σύνορα της Λευκορωσίας τον τελευταίο μήνα ενέτειναν για άλλη μια φορά φόβους ότι η Λευκορωσία πρόκειται να μπει στη μάχη», σημειώνει ο Guardian.

Επίσης, λίγο πριν από την επίσκεψη του Πούτιν, το λευκορωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι πιο πρόσφατες έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις, τις οποίες ο Λουκασένκο είχε διατάξει για να ελέγξει την «ευθυμία μάχης» του στρατού του έθνους.