Η δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ότι με ένα βλήμα Tayfun μπορούν να πλήξουν την ελληνική πρωτεύουσα προκάλεσε προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς η ευθεία απειλή εκτοξεύεται από τον ηγέτη χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά όχι φόβο.

Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν στα «Π» τρεις διαπρεπείς απόστρατοι αξιωματικοί, ο στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αμύνης, ο αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Εγκολφόπουλος, Π.Ν., και ο αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, το βλήμα αφενός «έχει πολύ δρόμο» ακόμα για να γίνει επιχειρησιακό, αφετέρου οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να το αναχαιτίσουν.

Φραγκούλης Φράγκος: «Μπορεί να χτυπηθεί στον αέρα»

«Αυτό που έγινε και διαφημίζει ο Ερντογάν ήταν η πρώτη δοκιμαστική βολή του πυραύλου Tayfun που πραγματοποιήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα. Εδώ και 12 χρόνια ο Ερντογάν προχώρησε σε αλλαγή δόγματος, για να έχει γεωστρατηγική επεκτατική πολιτική, που εξυπηρετεί τον αναθεωρητισμό των νεο-οθωμανών στην Τουρκία. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον Tayfun; Το βλήμα είναι σε πλατφόρμα. Αρα κινείται, αλλάζοντας θέσεις. Για να πληγεί, πρέπει εμείς να έχουμε άριστες πληροφορίες για το πού βρίσκεται.

Το Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού έχει τους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS M270, που μπορούν να πλήξουν στόχους με τα βλήματα ATACMS σε αποστάσεις 70-300 χιλιομέτρων, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα αναβάθμισής τους σε επίπεδο Μ270Α1, που μπορούν να πλήξουν στόχους ακόμα μακρύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αρα και οι Τούρκοι εκθέτουν τα δικά τους βλήματα στις βολές του δικού μας Πυροβολικού. Αν οι Τούρκοι εκτοξεύσουν Tayfun και αυτά είναι στον αέρα, μπορούν να χτυπηθούν από τις Μοίρες των Patriot PAC-3 της Πολεμικής Αεροπορίας, που είναι ανεπτυγμένες από τη Μακεδονία έως τον Nότο, με δυνατότητα έρευνας 60-100 «στόχων» ταυτόχρονα και πλήγματος κατά των πιο επικίνδυνων από αυτούς.

Ετσι, πρακτικά δημιουργείται ένας “φραγμός”, που για να τον περάσουν πρέπει να έχουν βληθεί εκατοντάδες εχθρικά βλήματα, ώστε να έχουν πιθανότητα να περάσουν κάποιοι από αυτούς. Εχουν τόσα βλήματα οι Τούρκοι; Το βλήμα δεν είναι ακόμα σε παραγωγή. Την πρώτη του δοκιμαστική βολή έκανε. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Επίσης, έχουμε τα νέα μας μαχητικά Rafale, με το φοβερό ραντάρ τους, που μπορούν να μεταφέρουν και να εκτοξεύσουν εναντίον στρατηγικής σημασίας στόχων τα βλήματα πλεύσης (cruise) τύπου SCALP-NG που διαθέτουμε και μπορούν να πλήξουν είτε τις θέσεις Tayfun από μεγάλη απόσταση ασφαλείας είτε υψηλής σημασίας στόχο στο εχθρικό έδαφος, αν οι Τούρκοι χρησιμοποιήσουν πρώτοι το Tayfun πλήττοντας στόχο στην Ελλάδα. Συμπερασματικά, πιστεύω ότι ο Ελληνας δεν πρέπει να ανησυχεί. Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό. Πρέπει να ενισχύσουμε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και να δούμε τι θα γίνει και πώς θα αντιμετωπίσουμε τα UAVs και τα drones των Τούρκων. Οι Tayfun δεν αναστρέφουν την υπάρχουσα ισορροπία, γιατί μεγάλη σημασία έχει ο αριθμός των βλημάτων που θα διαθέτουν οι Τούρκοι και πώς θα τους εντάξουν επιχειρησιακά στον δικό τους γεωστρατηγικό σχεδιασμό».

Εγκολφόπουλος Ιωάννης: «Κατασκεύασμα προπαγάνδας»

«Η συγκεκριμένη δήλωση Ερντογάν ξεπέρασε κάθε έννοια σοβαρότητας. Τέτοιες δηλώσεις δεν κάνει παρά μόνο ο πρόεδρος Κιμ της Βόρειας Κορέας. Δείχνουν φόβο, ανασφάλεια και τρόμο για το μέλλον. Ο Ερντογάν αναφέρεται σε έναν πύραυλο του οποίου η ύπαρξη αμφισβητείται: Πρώτον, γιατί μόνο οι Τούρκοι είπαν πως έκαναν τέτοια δοκιμή. Δεύτερον, γιατί, αν εξετάσει κανείς προσεκτικά το βίντεο που δημοσιοποίησαν, βλέπει ότι έχει 9 «στεφάνια» με περίπου 80-90 cm διάμετρο έκαστος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρόκειται για ένα βλήμα 8-10 μέτρων, που επίσης σημαίνει ότι δεν έχει χώρο για το απαραίτητο καύσιμο, για να φτάσει τα 500 τόσα χιλιόμετρα απόσταση που είπαν οι Τούρκοι ότι διήνυσε.

Εκτιμώ ότι πρόκειται για ακόμα ένα κατασκεύασμα της τουρκικής προπαγάνδας. Αρα συζητάμε για κάτι που ουδείς γνωρίζει ότι έχει, κανένας δεν έχει δει και οι δοκιμές που κάνουν δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, μέσω των γνωστών διεθνών μεθόδων. Από την άλλη, το σύστημα αεράμυνας της Ελλάδας είναι ικανό και να εντοπίσει τον τουρκικό πύραυλο και να τον καταρρίψει. Η εκτόξευση ενός τέτοιου πυραύλου σημαίνει μια επιθετική ενέργεια από χώρα-σύμμαχο στο ΝΑΤΟ εναντίον χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συμμάχου επίσης στο ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει “αυτοκτονία” για τον Ερντογάν, γιατί η Ελλάδα θα αντιδράσει με όπλα, όπως οι πύραυλοι SCALP-NG, που δεν έχει η Τουρκία, με αποτελέσματα που σίγουρα δεν θα του αρέσουν καθόλου!».

Τζαβέλλας Κωνσταντίνος: «Δεν αποτελεί ακόμη απειλή»

«Πολλά ακούγονται και γράφονται για τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου μικρής απόστασης Tayfun. Είναι ο τρίτος πύραυλος της τουρκικής εταιρείας Roketsan. Πρώτος ήταν ο Yildirim (κεραυνός), με βεληνεκές 150 χιλιόμετρα, και δεύτερος ο Bora (καταιγίδα), με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα. Ο Tayfun, όπως λένε οι πληροφορίες, διήνυσε 561 χλμ. Συνήθως οι δοκιμές των οπλικών συστημάτων είναι μυστικές και, αν κάποτε ο κατασκευαστής πρέπει να διαφημίσει το όπλο, στα ΜΜΕ πρέπει να φθάσει ένα video που θα δημιουργεί έκπληξη ή φόβο, ώστε να εκλαμβάνεται ως απειλή. Ενας πύραυλος που εκτοξεύεται για δοκιμή και η μόνη αναφορά αποτελεσμάτων είναι 561 χλμ. και πτήση 458 δευτερόλεπτα απέχει πολύ από το να αποτελέσει απειλή. Είναι δοκιμή ενός πυραύλου που είχε επιτυχημένη εκτόξευση και πτήση σε μια περιοχή, όχι στόχο.

Απαιτούνται πολλές δοκιμές για να γίνει ένας βαλλιστικός πύραυλος έτοιμος για χρήση σε έναν σύγχρονο πόλεμο.Ο Tayfun δεν αποτελεί ακόμη απειλή. Δεν είναι όπλο που θα χρησιμοποιηθεί σε θερμό επεισόδιο ή για προσβολή “σημείου” (μικρού στόχου). Αρα, όταν μιλάμε για μελλοντική χρήση του Tayfun κατά της Ελλάδας, μιλάμε για έναν γενικευμένο πόλεμο με την Τουρκία. Είναι απορίας άξιο το πώς διέρρευσαν οι πληροφορίες της δοκιμής και για ποιον λόγο. Μάλλον ο κ. Ερντογάν κάτι πρέπει να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους του, αφού δεν μπορεί να τους παρουσιάσει F-16 Viper. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η δοκιμή έγινε από το αεροδρόμιο της πόλης Rise, από όπου είναι η καταγωγή του Τούρκου προέδρου. Οσο για τις απειλές του με τον Tayfun, θα το ξαναπώ: “Hoş geldiniz, Sayın Erdoğan” (Καλώς να έρθεις, κ. Ερντογάν). Από πλευράς μας θεωρώ ότι το θέμα θα παρακολουθείται όπως όλα όσα αφορούν τις απειλές των Τούρκων και, βέβαια, βάζει στην αντιαεροπορική μας άμυνα μια μόνιμη άσκηση: “Αντιμετώπιση βαλλιστικού πυραύλου”».

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 17/12