Περισσότερες από 4.500 πτήσεις, που είχαν προγραμματιστεί για χθες και σήμερα, ακυρώθηκαν, διότι μία ισχυρή χειμωνιάτικη θύελλα πλήττει τις ΗΠΑ συμπίπτοντας με την αρχή μιας εορταστικής περιόδου, για την οποία μερικοί προβλέπουν ότι οι μετακινήσεις των Αμερικανών μπορεί να είναι οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Περισσότερες από 2.350 πτήσεις ακυρώθηκαν χθες Πέμπτη και άλλες 2.120 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα ιχνηλάτησης των πτήσεων FlightAware.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) δήλωσε ότι θερμοκρασίες -45 βαθμών Κελσίου που «παγώνουν τα κόκαλα» είναι πιθανές μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας σε ορισμένες περιοχές της χώρας. «Ο παγωμένος άνεμος μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα σε λιγότερο από πέντε λεπτά, αν δεν ληφθούν προφυλάξεις, ενώ η υποθερμία και ο θάνατος είναι επίσης πιθανά από την παρατεταμένη έκθεση στο κρύο», ανέφερε η Υπηρεσία.

«Παρακαλώ λάβετε αυτή τη θύελλα ως εξαιρετικά σοβαρή», τόνισε από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν.

Η εταιρεία σιδηροδρόμων Amtrak ακύρωσε δεκάδες δρομολόγια αμαξοστοιχιών μέχρι τα Χριστούγεννα, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις δεκάδων χιλιάδων εκδρομέων για την εορταστική περίοδο.

Άλλες 8.450 πτήσεις καθυστέρησαν χθες, στις οποίες περιλαμβάνεται πάνω από το ένα τρίτο των πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών American Airlines, United Airlines και Southwest Airlines.

Η Southwest ακύρωσε χθες 865 πτήσεις, περίπου το 1/5 επί του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεών της, ενώ για σήμερα έχει ήδη ακυρώσει άλλες 550 πτήσεις.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ανακοίνωσε χθες ότι η χειμερινή κακοκαιρία προκαλεί συνθήκες χιονοθύελλας στις μεσοδυτικές πολιτείες, με τα μεγαλύτερα προβλήματα στις μετακινήσεις των εκδρομέων να αναμένονται στο Σικάγο, στο Ντιτρόιτ και στη Μινεάπολις-Σεντ Πολ.

Η Delta Air Lines ακύρωσε χθες 140 πτήσεις επί συνόλου 4.400 και 90 για σήμερα, σύμφωνα με το FlightAware, ενώ προειδοποίησε ότι «επιπρόσθετες ακυρώσεις θα είναι απαραίτητες για την Παρασκευή, καθώς η θύελλα εξακολουθεί να επηρεάζει το πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας στο Ντιτρόιτ και στις βορειοανατολικές πολιτείες».

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ακυρώθηκε το 25% των πτήσεων που θα απογειώνονταν από το αεροδρόμιο Ο' Χέαρ του Σικάγου και το 37% των πτήσεων στο Σικάγο Μίντγουεϊ, ενώ ακυρώθηκε και ποσοστό 27% των πτήσεων από το αεροδρόμιο του Ντένβερ.

Η Amtrak ανακοίνωσε ότι ακυρώνει αρκετές δεκάδες προγραμματισμένα δρομολόγια τρένων στις μεσοδυτικές πολιτείες για την περίοδο των Χριστουγέννων, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων δρομολογίων στο Μίσιγκαν, στο Ιλινόι και στο Μιζούρι, όπως επίσης και στο σιδηροδρομικό δίκτυο μεταξύ της Νέας Υόρκης και του Σικάγου.

Ο Μπράντον Μάτις, 24 ετών, περίμενε στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης για την πτήση του προς την Ατλάντα (Τζόρτζια), προκειμένου να περάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένειά του. Η πτήση του ακυρώθηκε, όπως δήλωσε ο ίδιος.

«Προσπαθούμε να ψάξουμε με τα τηλέφωνά μας. Να βρούμε άλλα δρομολόγια. Ενδεχομένως και να πάρουμε το λεωφορείο από εδώ προς την Ατλάντα, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να ταξιδεύουμε για 21 ώρες. Αυτό είναι πραγματικά άβολο. Αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε εκεί».

Στο επταήμερο που συμπληρώθηκε την Τετάρτη, η Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (TSA) ανακοίνωσε ότι πέρασαν από τους προβλεπόμενους ελέγχους ασφάλειας 16,2 εκατομμύρια επιβάτες. Ο αριθμός αυτός είναι λίγο μικρότερος από τα 16,5 εκατομμύρια επιβάτες που είχαν περάσει από ελέγχους ασφάλειας την ίδια περίοδο του 2019, πριν από την πανδημία COVID-19.

H περσινή εορταστική περίοδος στιγματίστηκε από ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 μεταξύ των μελών του προσωπικού τους, αναγκάζοντας τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν χιλιάδες πτήσεων.