Τη δική του πολιτική κρίση περνάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δη η ευρωομάδα των σοσιαλιστών και δημοκρατών (S&D), καθώς νέα πρόσωπα φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Qatargate.

Η κεντροαριστερή ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε σε διαθεσιμότητα έναν πολιτικό σύμβουλο, ονόματι Έλνταρ Μαμέντοφ, και τον παρέπεμψε στις βελγικές Αρχές, στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας για τη φερόμενη ξένη παρέμβαση στις Βρυξέλλες, δήλωσαν στο Pοlitico τέσσερα άτομα με γνώση του θέματος.

Οι σοσιαλιστές στο επίκεντρο του σκανδάλου

Η εσωτερική έρευνα του S&D έρχεται καθώς η πολιτική ομάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολιτικού σκανδάλου που παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας και επικεντρώνεται στο κατά πόσον το Κατάρ και το Μαρόκο εξαγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από τις 10 Δεκεμβρίου η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία πραγματοποίησε μια σειρά από 20 εφόδους σε σπίτια και γραφεία στις Βρυξέλλες, κατάσχοντας κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Η Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, από το S&D, κατηγορείται για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και χθες αποφασίστηκε ότι θα παραμείνει στη φυλακή τα Χριστούγεννα, αφού το δικαστήριο παρέτεινε την προφυλάκισή της για έναν μήνα.

Ο πρώην ευρωβουλευτής των Ιταλών Σοσιαλιστών Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι βρίσκεται επίσης στη φυλακή, με τις ίδιες κατηγορίες, όπως και ο σύντροφος της Καϊλή, ΦραντσέσκοΤζιόρτζι, ο οποίος εργαζόταν ως βοηθός του Αντρέα Κοτσολίνο, ευρωβουλευτή των Ιταλών Σοσιαλιστών.

Χθες διέρρευσε και το όνομα ενός ακόμα σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή, του 36χρονου Μπράντο Μπενιφέι, τον οποίο φέρεται να κατονόμασε η Καϊλή ως εμπλεκόμενο.



Η ομάδα S&D ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι ένας από τους υπαλλήλους της τέθηκε σε διαθεσιμότητα «ύστερα από σοβαρό παράπτωμα που σχετίζεται με την εν εξελίξει δικαστική έρευνα» και «ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες βελγικές Αρχές». Ωστόσο, η ομάδα δεν κατονόμασε το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ποιος είναι ο Έλνταρ Μαμέντοφ;

Σύμφωνα με τέσσερα άτομα που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση, ο υπάλληλος που τέθηκε σε διαθεσιμότητα είναι ο Μαμέντοφ, ένας Λετονός υπήκοος και σύμβουλος του S&D στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου, ο οποίος βρίσκεται σε αυτόν τον ρόλο για πάνω από μία δεκαετία και ο οποίος έχει εργαστεί σε θέματα Μέσης Ανατολής. Η ιστοσελίδα του στην ιστοσελίδα του S&D έχει πλέον εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του σε έναν ιστότοπο με την ονομασία Responsible Statecraft, στον οποίο έχει συνεισφέρει πάνω από 50 άρθρα από το 2020, ο Mαμέντοφ είναι πρώην Λετονός διπλωμάτης που έχει εργαστεί στις πρεσβείες της Λετονίας στην Ουάσινγκτον και τη Μαδρίτη.

Σε ορισμένα από τα άρθρα του, ο Μαμέντοφ προωθεί μια έντονα αντισαουδαραβική γραμμή. Η Σαουδική Αραβία είναι περιφερειακός αντίπαλος του Κατάρ. Για παράδειγμα, πλέκει το εγκώμιο μιας επιστολής, με πρωτεργάτες τους Βέλγους ευρωβουλευτές Μαρία Αρένα και Μαρκ Ταραμπελά του S&D, που προτρέπει την Ε.Ε. να μποϊκοτάρει μια συνάντηση της G20 στη Σαουδική Αραβία το 2020.

Στο σπίτι του Ταραμπέλα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι θύμα ενός κυνηγιού μαγισσών, έγινε έφοδος από τις βελγικές Αρχές, παρουσία της προέδρου του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Εν τω μεταξύ, η Αρένα έχει επίσης διακηρύξει την αθωότητά της, λέγοντας ότι τα Μέσα Ενημέρωσης την έχουν παρουσιάσει λάθος. Κανένας από τους δύο ευρωβουλευτές δεν έχει συλληφθεί ή κατηγορηθεί.
Ο Μαμέντοφ την περασμένη εβδομάδα επέκρινε τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης που ανέφεραν ότι στο γραφείο του στο Ευρωκοινοβούλιο είχε γίνει έφοδος. «Το γραφείο μου ΔΕΝ σφραγίστηκε ούτε έγινε έφοδος, εργάζομαι από αυτό σήμερα σε πλήρη κανονικότητα», έγραφε στο Twitter.


Τα γραπτά του στρέφονται σε μεγάλο βαθμό κατά του Αζερμπαϊτζάν. Έχει επίσης προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι των κατηγοριών ότι είναι φιλικός προς το Ιράν, και κυρίως προς ένα λόμπι με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο συχνά θεωρείται ως ήπιο προς το καθεστώς και υπέρ της μείωσης των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Το S&D και οι σύμβουλοι

Η ομάδα του S&D απασχολεί περισσότερους από μισή ντουζίνα συμβούλους για να βοηθήσουν το έργο των ευρωβουλευτών της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ένας από τους οποίους είναι ένας πρώην βοηθός του Παντσέρι, ο Κάρλο Μπιταρέλι.
Η δουλειά του Μπιταρέλι είναι να συμβουλεύει τους σοσιαλιστές ευρωβουλευτές στην υποεπιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, της οποίας προήδρευε η Αρένα, μέχρι που πρόσφατα παραιτήθηκε προσωρινά, εν μέσω του σκανδάλου, μετά την έφοδο στο γραφείο του βοηθού της.

Οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη δηλώσει ότι θα «εξετάσουν τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον οποιουδήποτε υπονομεύει την ομάδα ή το Κοινοβούλιο και ότι θα υπάρξει «μηδενική ανοχή» απέναντι στη διαφθορά.

Στις εμφανίσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης ο Μαμέντοφ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν μιλάει εκ μέρους της ομάδας S&D, αλλά το όνομά του αναπόφευκτα συνδέεται με τους σοσιαλιστές, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο του σκανδάλου των Βρυξελλών.