Λίγο πριν φύγουν για το μέτωπο στην Ουκρανία, οι Ρώσοι στρατιώτες θα έχουν το δικαίωμα να καταψύξουν το γενετικό τους υλικό δωρεάν.

 Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ένωσης Δικηγόρων, Ιγκόρ Τρούνοφ, δήλωσε στο πρακτορείο Tass ότι οι στρατιώτες που επιστρατεύτηκαν μπορούν να διατηρούν χωρίς κόστος το γενετικό τους υλικό σε τράπεζες σπέρματος. Ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με το BBC, ότι το υπουργείο Υγείας απάντησε θετικά στο αίτημα για τους στρατιώτες και για την υποχρεωτική ιατρική ασφάλιση.

 Ο Τρούνοφ ανακοίνωσε στο Twitter ότι η Ένωση κινήθηκε εκ μέρους ζευγαριών όπου ο άντρας κλήθηκε για το μέτωπο. Το υπουργείο, κατά τον Τρούνοφ, εξέτασε την πιθανότητα να επιδοτήσει με ομοσπονδιακούς πόρους τη διατήρηση γενετικού υλικού των επιστρατευμένων για το διάστημα 2022-2024.

 Η Ρωσία έχει επιστρατεύσει 300.000 εφέδρους που έχουν σταλεί στο μέτωπο της Ουκρανίας.

 Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για την επιστράτευση τον Σεπτέμβριο, αυξήθηκε κατακόρυφα η κίνηση σε κλινικές γονιμότητας, από νεαρούς άνδρες που έσπευδαν για να καταψύξουν το σπέρμα τους πριν ενδεχομένως χάσουν τη ζωή τους στην Ουκρανία. Άλλοι άφηναν το γενετικό υλικό πριν φύγουν από τη Ρωσία.

 Αν και δεν υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία από την πλευρά της Ρωσίας, πιστεύεται ότι οι απώλειες ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες άνδρες.