Έντονες αναμένεται να είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς η καθώς η εκλογή του διαδόχου της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι μαγνητίζει τα βλέμματα τόσο των εγχώριων όσο και των διεθνών μέσων ενημέρωσης, με το όλο θέμα να λαμβάνει πολλαπλές διαστάσεις.

218 ψήφους χρειάζεται να λάβει σήμερα, στην πρώτη κάλπη ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της μειοψηφίας, δηλαδή των Ρεπουμπλικάνων, Κέβιν Μακάρθι για να εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από όλο το σώμα.

Ωστόσο τα πράγματα για τους Ρεπουμπλικάνους δεν εξελίσσονται ομαλά μέχρι στιγμής, παρότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελεί το νικηφόρο σημείο αναφοράς τους, στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι συγκέντρωσαν μόλις 222 ψήφους στις τελευταίες εκλογές, ανακτώντας έτσι τον έλεγχο της Βουλής, ο Καλιφορνέζος βουλευτής, Κέβιν Μακάρθι δεν έχει την «πολυτέλεια» να χάσει περισσότερες από τέσσερις ψήφους, προκειμένου να μην απωλέσει τελικά την Προεδρία του σώματος.

Οι προσπάθειες του Μακάρθι

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σύνθετη, ωστόσο, καθώς ένας αριθμός βουλευτών (αρχικά πέντε) των Ρεπουμπλικάνων δυσφορεί δημόσια στο ενδεχόμενο εκλογής του ως Πρόεδρος του νομοθετικού σώματος, μολονότι ο Μακάρθι προσπάθησε με πολλούς τρόπους –και κυρίως με σημαντικούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις- να υπερκεράσει τις όποιες, εσωκομματικές αντιδράσεις.

Οι αιτίες

Οι περισσότεροι εκ των «διαφωνούντων», προερχόμενοι από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, θεωρούν ότι η εκλογή του στην Προεδρία θα αποτελέσει συνέχεια της γραμμής που ο ίδιος εκπροσωπούσε τα τελευταία επτά χρόνια ως επικεφαλής της παράταξης των Ρεπουμπλικάνων, την οποία βρίσκουν μετριοπαθή. Αυτός είναι και ο λόγος που η αντιπολίτευση στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας περιγράφεται από τους περισσότερους αναλυτές ως «εδραιωμένη» αγχώνοντας τον Μακάρθι για την έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας, καθώς είναι δύσκολο να κάμψει τις αντιρρήσεις της σκληροπυρηνικής πτέρυγας του κόμματός του. Ιδίως όταν το «κόκκινο κύμα», δηλαδή η σαρωτική επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στις τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές έμεινε στα χαρτιά, αποδυναμώνοντας την νίκη τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ακόμη, άλλωστε και να καταφέρει ο Κέβιν Μακάρθι να εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής, ο βαθμός των υποχωρήσεων, στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει, είναι τέτοιος, που τον θέλει ως «μια μειωμένη φιγούρα υπό την αιγίδα μιας ισχυρής δεξιάς πλευράς», σύμφωνα με τους New York Times.

Ο νέος «οδικός χάρτης»

Παρά την εορταστική ατμόσφαιρα, μετά τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις και τηλεδιασκέψεις του Σαββατοκύριακου, ο Κέβιν Μακάρθι έδωσε στη δημοσιότητα έναν «οδικό χάρτη» με κανόνες και υποχωρήσεις της νέας πλειοψηφίας, μόνο που σε επιστολή τους το βράδυ της περασμένης Κυριακής εννέα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές εμφανίστηκαν αντίθετοι προς την υποψηφιότητά του, χωρίς να αποκλείεται οι «αντιφρονούντες» να φτάσουν τελικά τους δώδεκα.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο Μακάρθι δεν συμπληρώσει τις απαιτούμενες 218 ψήφους, το Κογκρέσο θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια κρίση που είχε ξανασυμβεί το 1923, όταν χρειάστηκαν εννέα διαδοχικά ψηφοδέλτια, για να εκλεγεί τελικά ο νέος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Οι καιροί απαιτούν ριζική απομάκρυνση από το status quo, όχι μια συνέχιση του παρελθόντος και των συνεχιζόμενων αποτυχιών των Ρεπουμπλικανών», αναφέρουν οι αντιδρώντες στην υποψηφιότητα Μακάρθι σε επιστολή τους, στενεύοντας τα περιθώρια ελιγμών για τον Καλιφορνέζο βουλευτή. Πολύ περισσότερο, όταν το νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά, ούτε οι νέοι βουλευτές να ορκιστούν αναλαμβάνοντας καθήκοντα, προτού αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος του σώματος.

Μπροστά στο ενδεχόμενο «βραχυκυκλώματος» της εκλογής, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται απρόθυμοι επί της αρχής να δώσουν ψήφο ανοχής στον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, με τις οδηγίες που έχουν λάβει να θέλουν κάθε μέλος τους να ψηφίζει οποιαδήποτε άλλη επιλογή, πλην του Μακάρθι. Παρότι, μάλιστα, δεν έχει εμφανιστεί πιθανός ανθυποψήφιος του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, αν οι ψηφοφορίες προχωρήσουν χωρίς αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και νέος υποψήφιος από το ίδιο στρατόπεδο, καθιστώντας τη διαδικασία θρίλερ, με τις φήμες να οργιάζουν υπέρ του Στιβ Σκάλιζ, αναπληρωτή του Μακάρθι, παρότι ο ίδιος έχει τεθεί ανοιχτά με τον επικεφαλής της παράταξης.

Για ιστορικό γεγονός κάνουν λόγο οι αναλυτές 

Ήδη, αρκετοί αναλυτές χαρακτηρίζουν ως «ιστορικό γεγονός» την πιθανότητα αποτυχίας της εκλογής Μακάρθι από την πρώτη πλειοψηφία, κάνοντας λόγο για μια αποδυναμωμένη ηγεσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Το να επιτραπεί στη διαδικασία να ξετυλιχθεί στο χάος θα μείωνε ολόκληρο το σώμα και θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στο νέο Κογκρέσο» αναφέρουν οι New York Times, σε μια συγκυρία που οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν στροφή στην εσωτερική ατζέντα, με περιορισμό του παρεμβατικού ρόλου των ΗΠΑ διεθνώς.

Αν, ωστόσο, αναγκαστούν να βασιστούν σε ψήφους Δημοκρατικών, για να εκλέξουν Πρόεδρο της Βουλής, δεν αποκλείεται οι Ρεπουμπλικάνοι να αναγκαστούν σε νέες υποχωρήσεις, χαμηλώνοντας τους τόνους απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Ουκρανία και την Κίνα.

Με τις διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων να μαίνονται, σε περίπτωση που χρειαστεί περισσότερος χρόνος, η Βουλή θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβολή των επαναληπτικών ψηφοφοριών (που διεξάγονται ονομαστικά για τα 435 μέλη της) σε άλλη ημερομηνία και ώρα, προκειμένου να διευθετηθούν στο παρασκήνιο οι όποιες ανταλλαγές και συμβιβασμοί, αν και, όπως επισημαίνει το CNN, δεν υπάρχει «Plan B», σε περίπτωση μη εκλογής του Μακάρθι για τους Ρεπουμπλικάνους.